17 april 2024
Vid enstaka tillfällen går det normalt bra att ta Treo och Ipaflex samtidigt.
Vid enstaka tillfällen går det normalt bra att ta Treo och Ipaflex samtidigt. FOTO: benzoix on Freepik

32

Kan jag ta Treo och Ipaflex samtidigt?

Går det bra att ta Treo brustablett och Ipaflex samtidigt vid huvudvärk?

Jag misstänker att det är migrän så jag tar det bara vid enstaka tillfällen. 

Carin

Ja, om det är vid enstaka tillfällen går det normalt bra att ta Treo och Ipaflex samtidigt.

Det “lilla” problemet med den här kombinationen är att dessa läkemedel tillhör samma klass, så kallade NSAID, eller Cox-hämmare som de också kallas. Förutom att de är smärtstillande och febernedsättande påverkar de också blodet, som blir mer “lättflytande”. Förmågan att koagulera blod blir lite sämre.

Är du frisk i övrigt är detta sällan ett problem, men om du t ex tar blodförtunnande läkemedel för att du har en ökad risk för blodproppar, eller om du har en hjärt-kärlsjukdom. kan det vara “obra” att ta för många läkemedel som påverkar blödningsbenägenheten.

Blodet kan helt enkelt bli för tunt och du kan få spontana blödningar. Om detta sker i hjärnan kallas det stroke och kan vara riktigt illa.

Treo innehåller kombinationen acetylsalicylsyra och koffein, och har smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande effekt. Acetylsalicylsyra lindrar smärta genom att motverka bildningen av speciella ämnen, prostaglandiner. Den febernedsättande effekten beror på att acetylsalicylsyra ökar kroppens värmeavgivning. Koffein förstärker den smärtstillande effekten av acetylsalicylsyra. Koffein har även en smärtstillande effekt genom sin sammandragande verkan på utvidgade blodkärl i hjärnan till exempel vid migrän. Koffein har även en uppiggande verkan.

Ipaflex innehåller naproxen och hör till en grupp läkemedel som kallas NSAID (icke steroida antiinflammatoriska läkemedel). De är inflammationshämmande, smärtlindrande och febernedsättande. Dessa verkar genom att minska bildandet av s.k. prostaglandiner (smärtbildande ämnen) i kroppen.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

17 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.