25 maj 2024
Det finns en brist på kunskap om läkemedelskrockar.
Det finns en brist på kunskap om läkemedelskrockar. Foto master1305 on Freepik

134

”Många svenskar är inte medvetna om läkemedelskrockar”

Fler än 8 av 10 svenskar (83 procent) använder receptfria läkemedel. Statistik från Socialstyrelsen visar också att cirka 65 procent av befolkningen hämtade ut minst ett receptbelagt läkemedel under 2021. Även om majoriteten svenskar konsumerar läkemedel finns det en brist på kunskap om läkemedelskrockar (interaktioner) – trots att det är relativt vanligt.

Det visar en undersökning som Sifo/Kantar Public gjort på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Läkemedelsinteraktioner innebär att ett läkemedel ”krockar” med andra läkemedel, kosttillskott eller livsmedel som du konsumerar och på så vis påverkar läkemedlets effekt. Enligt Sifo-undersökningen är många svenskar som använder receptfria läkemedel omedvetna om hur dessa interagerar med andra receptfria (33 procent) och receptbelagda (23 procent) läkemedel som de konsumerar. Siffrorna ökar betydligt bland personer i åldern 18-29 år.

– Att olika läkemedel interagerar med varandra är relativt vanligt. Oftast är det inte allvarligt, men det kan resultera i att läkemedlets effekt antingen försvagas eller förstärks. Risken för allvarliga biverkningar ökar bland läkemedel som finns i det receptbelagda sortimentet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Nära var tredje person som använder receptfria läkemedel (32 procent) uppger att de inte heller vet hur dessa interagerar med kosttillskott de konsumerar. Nära var femte person (18 procent) har också frågetecken kring hur deras receptfria läkemedel fungerar ihop med alkohol.

– Läkemedel kan även krocka med vissa kosttillskott, livsmedel, alkohol och rökning. Därför uppmanar vi alla som använder läkemedel att ta hjälp av våra farmaceuter eller vården för rådgivning om eventuella läkemedelskrockar. Har man använt ett läkemedel under en längre tid och börjar konsumera exempelvis nya kosttillskott bör man dubbelkolla hur dessa fungerar tillsammans, fortsätter Annika Svedberg.

Några exempel på vanliga läkemedelskrockar

 • Kalciumflödeshämmare (en sorts vanligt blodtryckssänkande läkemedel) krockar med grapefruktjuice.
 • Levaxin (för ämnesomsättningen) krockar med järn och kalcium.
 • Tetracykliner (ett vanligt antibiotika) krockar med mjölk och andra mejeriprodukter.
 • Paracetamol (receptfri medicin mot värk) bör inte kombineras med mycket alkohol då det kan bidra till att kroppen får svårt att ta hand paracetamol vilket kan ge leverskador.
 • Antidepressiva läkemedel och p-piller bör inte kombineras med naturpreparatet johannesört.
 • Waran (blodförtunnande läkemedel) kan krocka med mat som innehåller vitamin K, exempelvis surkål.

Undersökningens resultat i korthet

 • 83 procent uppger att de använder receptfria läkemedel.
 • Av de som använder receptfria läkemedel
  • är var tredje person (33 procent) inte medveten om hur dessa kan påverkas av andra receptfria läkemedel som man använder. Detta gäller främst yngre personer i åldern 18–29 år (44 procent).
  • är var fjärde person (23 procent) inte medveten om hur dessa kan påverkas av receptbelagda läkemedel som man använder. Även detta gäller främst personer i åldern 18–29 år (32 procent), jämfört med exempelvis personer i åldern 65–79 år (18 procent).
  • är nära var tredje person (32 procent) inte medveten om hur dessa kan påverkas av kosttillskott man använder. Bland personer i åldern 18–29 år ökar siffran till varannan person (47 procent).
  • är nära var femte person (18 procent) inte medveten om hur dessa påverkas av alkohol som man dricker. Det är främst män (22 procent) som uppger detta, jämfört med kvinnor (14 procent).
  • är nära varannan person (46 procent) inte medveten om hur dessa påverkas av olika livsmedel man konsumerar. Bland personer i åldern 18–29 år stiger siffran till fler än tre av fem personer (61 procent).

Källa: Apotek Hjärtat

LÄS MER

Allt du behöver veta om interaktioner

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.