25 maj 2024
Grapefrukt interagerar med statiner.
Grapefrukt interagerar med statiner.

5 987

Påverkar grapefrukt några av mina läkemedel?

Jag är 78 år gammal och och har problem med sköldkörteln, blodtrycket, magen, lågt kalium och högt kolesterol. Jag behandlar med Levaxin 100 microgr, Esidrex 25 mg, Losec 10 mg, kaliumklorid 750 mg – alla 1 tabl per dag.

Läste på en webbsida att grapefrukt interagerar med simvastatin som jag tidigare tog men på eget bevåg slutat med. Jag har läst att LDL i måttlig mängd inte är något problem för personer över 70, kan t.o.m. vara positivt. När jag slutade med simvastatin gick mitt LDL upp till ca 6,5 men i prov för några veckor sedan har det gått ner till 5,3 vilket väl inte är något stort problem (som jag ser det). Jag äter en halv, ibland hel, grapefrukt varje morgon och då skulle ju dessutom simvastatin inte alls vara lämpligt enl den info jag läste.

Men nu undrar jag om grapefrukt ev interagerar med någon av de övriga läkemedlen jag tar?

Jag är för min ålder vid bra hälsa i övrigt, vilopulsen ca 130/80. Jag har dock ett förhöjt kreatininvärde, har under de senaste åren sakta stigit till som mest 135 men under det senaste 12-16 månaderna gått ner till under 130 och verkar ha stabiliserat sig där.

Rune Ö

Grapefrukt interagerar inte med något av de fyra läkemedel som du tar just nu; Levaxin, Esidrex, Losec 10 mg och kaliumklorid. Två av dessa läkemedel interagerar med varandra, Esidrex och Losec. Det KAN leda till, men behöver inte alls göra det, ett tillstånd som kallas hypomagnesemi ( = låga halter magnesium i blodet). Losec kan...

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.
Som medlem slipper du också alla annonser.
Logga in - om du redan är medlemBli medlem

Dela det här med dina vänner
Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.