14 augusti 2022
Search
Generic filters
Reductil

845

Påverkar mina andra läkemedel Reductil?

Jag tar Dikoflenak Mylan 50 mg 3 st/dag, Panodil 500 mg 6st/dag, Cerazette 1st/dag, Femal Balans 1 st/dag.

Ska börja med Reductil nu och undrar om några av mina andra mediciner påverkar det?

Britta

UPPDATERING 2011: Pga risk för allvarliga biverkningar med substansen sibutramin är detta läkemedel (Reductil) inte längre godkänt i Sverige och EU. Läs mer här. Reductil användes tidigare för att behandla övervikt.


Vad jag kan se i den svensk-finska SFINX-databasen påverkas inte Reductil (sibutramin) av dina andra läkemedel. Om jag däremot tittar i amerikanska Drugs-databasen finns två interaktioner.

1. Mellan Diklofenak och sibutramin. Diklofenak, som är ett NSAID-preparat, ger en viss ökad blödningsrisk. Denna risk ökar om du samtidigt tar Reductil. Prata med din läkare om du märker att du blöder lättare, att det tar längre tid för blodet att levra sig eller om du lättare får blåmärken.

2. Mellan Panodil (paracetamol) och Cerazette (desogestrel). Cerazette, och andra preventivmedel i tablettform, kan försämra effekten något av Panodil. Men i vanliga doser är denna påverkan liten.

Även mat kan påverka läkemedel och dess effekter. Därför bör du i ditt fall undvika grapefruktjuice, eftersom det kan försämra effekten av dina läkemedel (Cerazette och Reductil). Just grapefruktjuice är välkänd att interagera med läkemedel.

Femal Balans påverkar sannolikt inte.

LÄS MER: Kan jag kombinera Waran med XL-S Medical för min övervikt?

FAKTA

Sibutramin ingick tidigare i det receptbelagda läkemedlet Reductil, som drogs in i fjol på grund av konstaterad risk för hjärtinfarkt och stroke vid längre tids användning. Även tidigare bedömdes Reductil som olämpligt för exempelvis patienter med psykisk sjukdom eller hjärtsjukdom.

Det var inte heller lämpligt för kvinnor som var eller ville bli gravida, eftersom det möjligen kunde ha fosterskadande effekt. Biverkningar vid användning av sibutramin är exempelvis kraftig hjärtklappning, illamående, huvudvärk, yrsel, förstoppning och sömnproblem.

Källa: Janusinfo.

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 4 december 2009 @ 09:12

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.