1 oktober 2023
Interaktioner betyder helt enkelt krockar mellan läkemedel.
Interaktioner betyder helt enkelt krockar mellan läkemedel. Foto av PxHere.

159

Vad är egentligen interaktioner?

Många frågor som du får handlar om interaktioner. Jag har förstått att det betyder att läkemedel krockar med varandra, men på vilket sätt gör de det?

Och vad kan hända om de krockar?

Ulla

Interaktioner betyder helt enkelt krockar mellan läkemedel.

Överallt i kroppen finns det receptorer. De kan beskrivas som mottagare, eller som lås, som styr och reglerar olika processer i kroppen. De läkemedel som vi tar, är kemiska substanser som kan beskrivas som nycklar som passar olika bra i olika receptorer (lås).

Vissa läkemedel (nycklar) är så specifika att de bara passar i en receptor (lås). Då blir effekten mer exakt och risken för biverkningar liten. Men om man inte har lyckats att göra läkemedelssubstansen så specifik, kanske den passar i flera olika receptorer (lås) med flera olika effekter som följd. Och med större risk för biverkningar.

Det kan också uppstå interaktioner/krockar i levern, när läkemedel bryts ned med hjälp av enzymer. Om samma enzym ska bryta ned flera läkemedel uppstår det konkurrens om enzymet. Det ena läkemedlet bryts ner först, och det andra kan fortsätta att påverka kroppen under tiden. Det kan också bli så att nedbrytningen förstärks när två läkemedel tas samtidigt.

Exempel på interaktioner är omega 3 som ökar effekten av blodförtunnande behandling. Läkemedel som lätt påverkas är digoxin, antidepressiva, antiepileptika och neuroleptika. Smärtstillande läkemedel av NSAID-typ (till exempel ibuprofen) krockar med och försämrar effekten av blodtryckssänkande medicin.

När två eller flera läkemedel krockar kan det alltså förstärka eller försvaga effekten av vissa eller alla läkemedel. Om behandlingen är nödvändig kan man sänka dosen av något preparat, eller byta ett av preparaten till något annat.

I alla läkemedels bipacksedel finns information om interaktioner med andra läkemedel.

Denna fråga besvarades i Måsen den 1 maj 2020.

LÄS MER

Kan jag blanda Voltaren och Ipren vid knäsmärta?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 2 juni 2020 @ 15:38

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

1 oktober 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.