15 augusti 2022
Search
Generic filters

390

Varför ska jag undvika grapefruktjuice med vissa mediciner?

Jag brukade tidigare dricka ett glas grapefruktjuice varje morgon. Behandlas för högt blodtryck sedan en tid tillbaka och läkaren bytte medicin nyligen för att trycket inte gick ner som det skulle. Fick en kalciumblockerare istället. Trycket ligger nu bättre, men enligt läkaren var jag tvungen att sluta med min dagliga grapefruktjuice.

Varför kan jag inte fortsätta?

Signe

Din läkare har rätt, eftersom grapefruktjuice kan påverka nedbrytningen av vissa mediciner, och dessutom minska deras utsöndring via tarmen. Flera andra citrusfrukter, såsom pomelo, pomerans och lime, kan sannolikt också orsaka liknande läkemedelsinteraktioner. Apelsinjuice har däremot inte denna effekt.

Det är troligen ämnena naringin och bergamottin i grapefrukten som hämmar enzymet CYP3A4 i levern, som bryter ned läkemedel. När enzymet hämmas, ansamlas läkemedel som normalt sett skulle ha brutits ned. Det kan medföra att koncentrationen av läkemedel i blodet kan bli två till tre gånger högre om de tas tillsammans med grapefrukt.

De mediciner det framför allt gäller är bland annat så kallade kalciumflödeshämmare som används mot högt blodtryck, vissa kolesterolsänkande mediciner, vissa mediciner mot svampinfektion och läkemedel mot hiv/aids.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 45 2013.

LÄS MER: Påverkar grapefrukt några av mina läkemedel?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.