Paracetamol
Paracetamol är smärtstillande och febernedsättande

1 850

Lästid (cirka): < 1 minut

Paracetamol – smärtstillande och febernedsättande

Paracetamol är en smärtstillande och febernedsättande läkemedelssubstans som finns i medicinerna Alvedon, Citodon, Norgesic, Pamol, Panocod, Panodil, Paracut och Pinex.

Används så här

Läkemedlet kan användas vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska värk.

Det kan också användas vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning. Feber är ett av kroppens sätt att bekämpa infektioner och därför behöver du inte alltid ta febernedsättande läkemedel om du bara har lätt eller måttlig feber.

Fungerar så här

Det är inte helt klarlagt hur paracetamol verkar. Antagligen minskar läkemedlet effekten av flera olika smärtframkallande ämnen som bildas i kroppen vid skador och inflammationer. Då dämpas smärtan.

Den smärtstillande effekten av vanliga tabletter kommer inom en halvtimme. Maximal effekt kommer inom en till två timmar och effekten varar i cirka fyra till fem timmar.

Paracetamol sänker feber genom att påverka det område i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Den febernedsättande effekten kommer efter en halv till en timme.

Det finns både som receptfritt och receptbelagt alternativ.

Graviditet

Till skillnad från exempelvis NSAID-preparat (ibuprofen, ASA, diklofenak etc) går paracetamol oftast bra att ta under graviditet. Så här skriver Janusinfo/Stockholms Läns Landsting på sin webbplats: ”Det finns betryggande erfarenhet av behandling med paracetamol under graviditet. Paracetamol är i Europa ett av de mest använda analgetika/antipyretika, och inga säkerställda risker har påvisats i normala doser. Vid enstaka kraftig överdosering (självmordsförsök) tycks inte heller någon påvisbar riskökning finnas.

LÄS MER

Kan jag dricka alkohol efter att ha tagit paracetamol?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 27 augusti 2017 @ 10:46

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

7 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.