24 maj 2024
Titandioxid kommer att fasas ut även på läkemedelsområdet.
Titandioxid kommer att fasas ut även på läkemedelsområdet. Foto: Freepik

90

Varför är inte titandioxid förbjudet i läkemedel?

Varför förbjuds inte titandioxid E-171 i läkemedel när det är förbjudet i hela EU vad gäller livsmedel?

Gerd

Det stämmer att färgämnet titandioxid E171 inte längre är tillåtet som tillsats i livsmedel enligt ett beslut från EU-kommissionen.

Beslutet är en försiktighetsåtgärd som baseras på en bedömning av den Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA som inte kunnat utesluta att nanopartiklar av ämnet kan verka DNA-skadande.

EU-kommissionen beslutade samtidigt att ämnet tillsvidare ska vara fortsatt tillåten i läkemedel. Bakgrunden till detta är att E171 är ett vanligt hjälpämne i drageringen (överdraget som är runt om tabletten) av många tabletter och kapslar där det t ex skyddar den aktiva substansen mot nedbrytning. Då det är en lång och komplicerad process att ta fram alternativ samt säkerställa att det inte påverkar ett läkemedels effekt och säkerhet, så skulle ett förbud mot användning av titandioxid i läkemedel kunna leda till en bristsituation med allvarliga konsekvenser för folk- och djurhälsan.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har dock fått i uppdrag från kommissionen att senast i april 2024 komma med en utredning kring möjligheten att fasa ut titandioxid även på läkemedelssidan och vilka konsekvenser en utfasning respektive fortsatt användning kan få.

Titandioxid bedöms i allmänhet som ett ämne med god säkerhetsprofil. De mängder som ingår i läkemedel är låga (ca 1 mg/tablett) och det tas heller inte upp i någon högre grad i kroppen. Läkemedelsverkets samlade bedömning är i nuläget att nyttan med behandling med läkemedel där titandioxid ingår som hjälpämne fortfarande överstiger eventuella risker.

Läkemedelsverket vill också understryka vikten av att man som patient fortsätter sin ta sin medicin som vanligt eftersom att avsluta en läkemedelsbehandling i förtid kan innebära allvarlig risk. Är man orolig ska man kontakta sin läkare.

På livsmedelssidan finns det också andra alternativ som ganska enkelt kan användas istället för titandioxid. På läkemedelssidan finns alltså inte motsvarande alternativ, vilket alltså ska utredas.

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

24 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.