27 september 2022
Search
Generic filters
faran med naturmedel

324

Varför påpekas inte faran med naturmedel i reklamen?

Jag är absolut inte emot hälsokost – tvärt om. Men bara för att ett naturmedel är godkänt betyder det inte att det är ofarligt, vilket många tror. Dessutom är det många som blandar naturmedel med vanliga läkemedel.

Varför påpekas det aldrig i vare sig annonser eller hälsobutiker att vissa preparat ej bör tas ihop med vissa läkemedel, till exempel rysk rot och blodtrycksmedicin, samt röd solhatt och blodtrycksmedicin?

Sonja

Du har helt rätt, det finns en del kombinationer som är mindre lämpliga. Företagen har inga krav på sig att detta måste anges i marknadsföringen. Däremot ska de alltid hänvisa till produktens bipacksedel för mer information. Där anges kända biverkningar, interaktioner med andra produkter och annan bra information. Detta finns också att läsa i Fass.

Läkemedelslagen ställer inte krav på företagen att testa hur olika naturläkemedel kan påverka varandras effekt (interaktion) vid samtidig användning, eller intag av föda eller vanliga läkemedel.

Det finns dock en del kända interaktioner, till exempel johannesört, som man vet kan medverka till försämrad eller utebliven effekt av vissa läkemedel. Likaså kan naturprodukter som innehåller Ginkgo Biloba, vitlök och fiskolja (omega-3-fettsyror) påverka blodets blödningsbenägenhet. Om man till exempel behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran skall man inte äta produkter som innehåller johannesört och omega 3 därför att det kan leda till minskad effekt av Waran.

Läs bipacksedeln för att ta reda på vad som gäller för just ditt preparat.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 22 2012.

LÄS MER: Kan jag ta röd solhatt samtidigt med enalapril?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 28 december 2016 @ 10:00

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.