En sammanställning av data från kliniska prövningar med antidepressiva läkemedel pekar på att nästan 15 procent av deltagarna fick en ”stor” effekt av läkemedlen.
Amerikanska forskare sammanställde persondata från 236 studier – publicerade såväl som opublicerade – som använts vid godkännande av antidepressiva läkemedel hos den amerikanska myndigheten FDA under åren 1979 till 2016.
Totalt omfattade studierna runt 73 000 personer. Hur personerna svarade på behandlingen bedömdes enligt en skala, HAMD17. Forskarna fann då att deltagarna kunde delas in i tre grupper där det vanligaste svaret var ”ospecifikt”, vilket inträffade för ungefär två tredjedelar av deltagarna med mindre skillnad mellan aktiv behandling och placebo.
Bland dem som fått aktiv behandling var det dock mer vanligt att få ett ”stort” svar och mindre vanligt att få ett ”minimalt” svar, jämfört med vid placebo.
24,5 procent av deltagarna med aktiv behandling hade fått ”stort” svar, jämfört med 9,6 procent med placebo. Forskarnas slutsats är att skillnaden däremellan – 14,9 procentenheter – motsvarar den andel av patienterna som får ett betydande svar på sin antidepressiva medicinering, bortom placeboeffekten.
”Som vanligt” efterlyser forskarna mer forskning för att bättre kunna ta reda på vilka dessa patienter är.
Källa: Dagens Medicin, BMJ.
LÄS MER: Varför blir jag så trött av min antidepressiva medicin?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.