24 juni 2024
Att byta antidepressiv medicin kan göras på många olika sätt.
Att byta antidepressiv medicin kan göras på många olika sätt. Foto: StockSnap from Pixabay

10 667

Hur ska man byta antidepressiv medicin?

Jag får ofta frågan om hur man ska/kan byta antidepressiv medicin – alltså från ett antidepressivt läkemedel till ett annat. Eller hur man ska trappa ner dosen och fasa ut ett antidepressivt läkemedel för att sluta helt och hållet. Därför kommer här en text om just utbyte av antidepressiva. 

Det kan ta ganska lång tid för att antidepressiva läkemedel ska uppnå sin effekt, 2-3 månader är inte ovanligt. Dessutom uppnås ofta full effekt efter runt 6 månader. Under den tiden är det inte ovanligt att man till en början faktiskt känner sig sämre, när man egentligen tror att man ska känna sig bättre, när man påbörjar antidepressiv behandling. Det är just på grund av att det tar tid för medicinerna att uppnå effekt.

Som en följd av detta tar det också tid att avsluta en antidepressiv behandling. Medicinen påverkar signalsubstanser i hjärnan, processer som det tar tid att ställa om.

Utfasning/uttrappning i syfte att avsluta behandlingen kan också ta lång tid. Ofta sänker man dosen i små steg och ligger på den nya dosen 2-3 veckor innan man sänker ner till nästa lägre dos.

OBS! Du ska inte fasa ut och avsluta din behandling utan att först prata med din läkare.

Den holländska sajten Psychiatrienet.nl, som drivs av en psykiater, har sammanställt en tabell som ”tydligt” visar hur man byter mellan olika antidepressiva läkemedel.

Jag får ofta frågan om hur man ska/kan byta antidepressiv medicin - alltså från ett antidepressivt läkemedel till ett annat. Eller hur man ska trappa ner dosen och fasa ut ett antidepressivt läkemedel för att sluta helt och hållet. Därför kommer här en text om just utbyte av antidepressiva. 

Du gör så här:

  1. Börja med att hitta ditt läkemedel på den vänstra axeln, t ex sertralin.
  2. Hitta sedan det läkemedel som du vill eller ska byta till på den övre axeln, t ex mirtazapin.
  3. Placera pekaren där dessa rader möts. Färgen byter till rött. Klicka för att komma vidare.

Texten på sidan som kommer upp förklarar på engelska hur du kan gå till vidare. Du får tydliga instruktioner om ev. nedtrappning av nuvarande behandling inför bytet samt hur ett byte går till.

Observera att du INTE ska göra detta på egen hand utan att först prata med din läkare. 

Syftet med tabellen är att erbjuda en guide för läkare och farmaceuter för att byta antidepressiv medicin. Tabellen innehåller den viktigaste informationen – dock inte all information som måste tas hänsyn till för en framgångsrik behandling. Tabellen innehåller inte heller samtliga antidepressiva medel, bara de vanligaste.

Jag får ofta frågan om hur man ska/kan byta antidepressiv medicin - alltså från ett antidepressivt läkemedel till ett annat. Eller hur man ska trappa ner dosen och fasa ut ett antidepressivt läkemedel för att sluta helt och hållet. Därför kommer här en text om just utbyte av antidepressiva. Det bör noteras att tabellen endast innehåller allmänna råd. Avvikande ämnesomsättning, andra sjukdomar, äldre personer etc behöver ofta skräddarsydd farmakoterapi/läkemedelsbehandling!

Det finns en bra bok som också tar upp det här med utsättning, utfasning, uttrappning och byte av läkemedel. Den heter Fas-UT och är skriven av den Skellefteåbaserade läkaren Claes Lundgren.

LÄS MER

Finns det någon ny antidepressiv medicin att prova?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 13 augusti 2020 @ 08:56

Dela det här med dina vänner

3 svar

  1. Hej.
    Jag har ätit citalopram 20mg i 5,5 år men bytte för 8v sedan till fluoxetine 20mg.Första 4v mådde jag bra,sov dåligt och var lite forcerad men läste det var vanliga biverkningar.Sedan efter det började jag få huvudvärk,är jätte trött och mår illa varje dag men även fått mer morgonångest som jag vaknar av.Kan biverkningar komma så sent som i V5,6,7,8?Är det normalt må så här?

    1. Jag har i princip samma fråga, byte från ecitalopram till fluoxetin. Första dagarna nu och har mycket ångest. Är det insättning från fluoxetin? Äter även voxra. Går det att kombinera med fluoxetin?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

24 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.