5 oktober 2022
Search
Generic filters
Litomove
Foto: Swogl @ Piqsels

397

Är Litomove bra för ömma leder?

Jag har problem med mina leder, nu under vintern blir det extra jobbigt och de är stela och ömma. Jag får svårt att gå i trappor och det är lite trixigt att komma ur sängen på morgonen.

En bekant tipsade om Litomove som verkar bra. Vad tror du om det?

Sigyn

När det gäller produkter som innehåller nyponpulver, som Litomove, är jag faktiskt beredd att hålla med om att de har en viss effekt just på stela leder. När jag söker i världens största databas med medicinska studier, Pubmed, får jag upp flera studier som visar på en viss positiv effekt på framför allt artros.

Studierna har visat mindre smärta och ökad rörlighet. Många personer upplevde också att de behövde ta mindre smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.

Forskare har hittat en så kallad galaktolipid, som heter Gopo, som har en antiinflammatorisk effekt. Gopo verkar direkt på de vita blodkropparna och får dem att röra sig långsammare. Därmed skulle färre vita blodkroppar leta sig fram till det inflammerade området, vilket leder till att den inflammatoriska processen minskar liksom vävnadsskadan och svullnaden. Man har också visat att Litomove har en cellskyddande och membranstärkande effekt som gör att broskceller möjligtvis bryts ner långsammare.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2013.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

5 oktober 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.