Vi närmar oss sommaren. Trots rådande situation med Covid-19 hoppas vi kunna vi njuta av ledighet med sol, bad och roliga aktiviteter. Men kroniska sjukdomar tar dessvärre inte ledigt och det är viktigt att personer med artros både kommer igång, och fortsätter, med sin artrosbehandling så att värken minskar och rörligheten ökar. Då blir sommaren trevligare och mycket mer aktiv.
Kroniska besvär som artros kräver långvarig övervakad behandling. En ny studie visar att med ett digitalt behandlingsprogram via en mobilapp går att få personer med kronisk ledsmärta, artros, att vara följsamma under lång tid och signifikant förbättra sina symtom. Ingen tidigare artrosstudie har haft kontinuerlig följsamhet under så lång tid.
Efter sex månader minskade smärtan från medianvärdet 6 till 3 och den fysiska funktionen ökade med i genomsnitt 43 procent. Inga statistiskt signifikanta skillnader i utfall mellan kön, olika åldersgrupper eller mellan höft- eller knäbesvär påvisades. Normalt anses höftartros mer svårbehandlad fysioterapeutiskt, vilket gör resultaten än mer unika.
I studien ingick personer med diagnostiserad knä- eller höftartros som hade fått sex månaders digital artrosbehandling. Behandlingen bestod av individuellt anpassade övningar i syfte att stärka muskulatur och öka rörligheten i drabbad led. Övningar med tillhörande förklaring levererades dagligen i mobilen, och lektioner om artros gavs till patienten några gånger i veckan. Fysioterapeut fanns tillgänglig i appen vid behov. Deltagarna följdes under ett halvt till ett år, där forskarna mätte och följde upp dels smärta i höft- eller knäled på en 10-gradig numerisk skattningsskala, dels fysisk funktion definierat som maximalt antal repetitioner under 30 sekunders ”sitt och stå-test”.
Sammanfattningsvis halverades deltagarnas ledrelaterade smärta efter sex månader, och den fysiska funktionen ökade med nära 50 procent. Resultaten kvarstod i de ytterligare sex månader som studien pågick. Detta stärker evidensen kring vikten av att personer med knä- eller höftartros först erbjuds strukturerad grundbehandling som rekommenderas enligt nationella riktlinjer, innan ledprotesoperation övervägs.
Källa: Läkartidningen.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.