I en amerikansk studie på personer med knäartros jämfördes behandling med fysioterapi mot kortisoninjektioner. Efter ett år hade fysioterapi medfört både bättre funktion och mindre smärta. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar prioriteras fysioterapi klart högre än både tabletter och kortisoninjektioner.
Studiens slutsats är att personer med artros i knät som genomgick fysioterapi hade mindre funktionsnedsättning efter ett år än patienter som fick kortisoninjektioner.
Studien inkluderade 156 personer med en medelålder på 56 år. 48 procent var kvinnor. Medel-BMI var 31,5. Patienterna hade haft besvär från knäna i genomsnitt i knappt åtta år. 65 procent hade svullnad i knäna och 75 procent uppgav någon smärta nattetid.
Deltagarna fick 12 behandlingar med fysioterapi
78 patienter randomiserades till respektive grupp. Patienterna fick i genomsnitt 2,6 kortisoninjektioner respektive 11,8 fysioterapibehandlingar. Sju patienter (9 %) i fysioterapigruppen fick också en kortisoninjektion och 14 patienter (18 %) i kortisongruppen fick också fysioterapi. Fyra patienter i kortisongruppen behövde kirurgi, ingen i fysioterapigruppen.
Utgångsvärdena för funktion, smärta och stelhet var likartade i de bägge grupperna.
Deltagarnas artros mättes och följdes med det så kallade WOMAC-indexet, där en lägre poäng är bättre än en högre. Båda grupperna förbättrades, men de som fick fysioterapi förbättrades ännu mer.
WOMAC | Kortisoninjektioner | Fysioterapi |
Vid studiestart | 109 | 107 |
Efter ett års behandling | 56 | 37 |
– Studien är relevant och välgjord, bortfallet är mycket litet. Eftersom man lottades till de olika behandlingsarmarna är patienterna vid studiestart jämförbara. Ett problem med öppna studier av denna typ är att såväl de som behandlas som de som ger behandlingen är medvetna om vilken behandling som ges. En positiv förväntan från de deltagande fysioterapeuterna kan ha påverkat utfallet. Men även i gruppen som fick steroidinjektionen kan det finnas en förväntanseffekt som kan ha påverkat utfallet. Resultaten av denna studie är i linje med de uppdaterade nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, säger Carl-Olav Stiller, klinisk farmakolog, docent, överläkare och ordförande i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för smärta och reumatiska sjukdomar, till Janusinfo.
Källa: Janusinfo
LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros | Olika kosttillskott vid artros
FAKTA
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar från 2021 prioriteras fysioterapi högt på skalan från 1–10. Åtgärder med prioritet 1 är mest angelägna och åtgärder med prioritet 10 är minst angelägna (de ger mycket liten nytta i förhållande till risken eller kostnaden).
I de nationella riktlinjerna anges att fysisk träning vid artros i knä eller höft minskar smärtan och förbättrar funktionsförmågan. Åtgärden har därför fått en hög prioritet. Fysisk träning ger dessutom andra positiva hälsoeffekter.
Fysisk träning ges prioritet 2 och patientutbildning som tillägg till fysisk träning får prioritet 3.

Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.