29 februari 2024
Fysioterapi
Fysioterapi bättre än kortisoninjektioner vid knäartros. Foto: javi_indy - www.freepik.com

55

Fysioterapi bättre än kortisoninjektioner vid knäartros

I en amerikansk studie på personer med knäartros jämfördes behandling med fysioterapi mot kortisoninjektioner. Efter ett år hade fysioterapi medfört både bättre funktion och mindre smärta. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar prioriteras fysioterapi klart högre än både tabletter och kortisoninjektioner.

Studiens slutsats är att personer med artros i knät som genomgick fysioterapi hade mindre funktionsnedsättning efter ett år än patienter som fick kortisoninjektioner.

Studien inkluderade 156 personer med en medelålder på 56 år. 48 procent var kvinnor. Medel-BMI var 31,5. Patienterna hade haft besvär från knäna i genomsnitt i knappt åtta år. 65 procent hade svullnad i knäna och 75 procent uppgav någon smärta nattetid.

Deltagarna fick 12 behandlingar med fysioterapi

78 patienter randomiserades till respektive grupp. Patienterna fick i genomsnitt 2,6 kortisoninjektioner respektive 11,8 fysioterapibehandlingar. Sju patienter (9 %) i fysioterapigruppen fick också en kortisoninjektion och 14 patienter (18 %) i kortisongruppen fick också fysioterapi. Fyra patienter i kortisongruppen behövde kirurgi, ingen i fysioterapigruppen.

Utgångsvärdena för funktion, smärta och stelhet var likartade i de bägge grupperna.

Deltagarnas artros mättes och följdes med det så kallade WOMAC-indexet, där en lägre poäng är bättre än en högre. Båda grupperna förbättrades, men de som fick fysioterapi förbättrades ännu mer.

WOMAC Kortisoninjektioner Fysioterapi
Vid studiestart 109 107
Efter ett års behandling 56 37

– Studien är relevant och välgjord, bortfallet är mycket litet. Eftersom man lottades till de olika behandlingsarmarna är patienterna vid studiestart jämförbara. Ett problem med öppna studier av denna typ är att såväl de som behandlas som de som ger behandlingen är medvetna om vilken behandling som ges. En positiv förväntan från de deltagande fysioterapeuterna kan ha påverkat utfallet. Men även i gruppen som fick steroidinjektionen kan det finnas en förväntanseffekt som kan ha påverkat utfallet. Resultaten av denna studie är i linje med de uppdaterade nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, säger Carl-Olav Stiller, klinisk farmakolog, docent, överläkare och ordförande i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för smärta och reumatiska sjukdomar, till Janusinfo.

Källa: Janusinfo

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros | Olika kosttillskott vid artros

FAKTA

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar från 2021 prioriteras fysioterapi högt på skalan från 1–10. Åtgärder med prioritet 1 är mest angelägna och åtgärder med prioritet 10 är minst angelägna (de ger mycket liten nytta i förhållande till risken eller kostnaden).

I de nationella riktlinjerna anges att fysisk träning vid artros i knä eller höft minskar smärtan och förbättrar funktionsförmågan. Åtgärden har därför fått en hög prioritet. Fysisk träning ger dessutom andra positiva hälsoeffekter.

Fysisk träning ges prioritet 2 och patientutbildning som tillägg till fysisk träning får prioritet 3.

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

29 februari 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.