25 september 2023
Fysisk aktivitet är en bra behandling vid artros.
Fysisk aktivitet är en bra behandling vid artros. Foto: whatwolf - www.freepik.com

4 729

GUIDE: Välj rätt behandling vid artros

Tyvärr finns det ingen botande behandling vid artros, men det finns mycket att göra för att lindra besvären och för att kunna leva ett bra liv med artros. I den här artikeln får du hjälp att välja rätt behandling vid artros.

Artros är en långvarig ledsjukdom som oftast börjar i stigande ålder men den förekommer även i yngre åldrar. Tung och monoton belastning på höft- och knäleder under en lång tid samt idrottsskador, såsom menisk- och korsbandsskador i knäna, ökar risken för artros.

Nedan listas ett antal punkter som är viktiga att tänka på om du har artros.

Artrosskola

Tidigare skickades många personer med misstänkt artros till röntgen för att säkerställa diagnosen. Men den proceduren kan i vissa fall fördröja behandlingen, eftersom det kan ta tio till femton år innan sjukdomen syns på röntgen. Glädjande nog får nu allt fler patienter komma direkt till fysioterapeut och så kallad artrosskola, vars verksamhet bygger på den senaste forskningen och Socialstyrelsens nationella riktlinjer för artros. På artrosskolan får patienten lära sig mer om sin sjukdom och hur man kan träna på bästa sätt. Forskning visar att 15 till 20 procent av dem som går artrosskola kan sluta med ledrelaterade läkemedel.

På många ställen runt om i landet finns artrosskolor. I artrosskolan får du hjälp att anpassa träningen till dina besvär. Se www.boaregistret.se för att hitta den som är närmast dig. Eller hör med din vårdcentral.

Fysisk aktivitet

Det bästa du kan göra för att behandla och lindra din artros är att vara fysiskt aktiv – trots att det gör ont. Därför ska du inte bli förvånad om du blir ordinerad fysisk aktivitet på recept. Det är nämligen en ny vedertagen behandlingsmetod vid artros.

– Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem. Att sätta sig på sofflocket är det sämsta man kan göra. Då går det bara utför, säger Carina Thorstensson som doktorerat på knäartros och träning, till 1177.se.

Belastningen ska inte vara monoton och inte vara konstant under en längre tid. Det är omväxling man vill ha. Bra belastning är till exempel promenader, simning och cykling, men även vardagssysslor som att baka och arbeta i trädgården är hälsosamma aktiviteter när de görs på rätt sätt.

Smärtlindring

Smärta är inte farligt, även om det obehagligt. Det är inte alls fel att ta smärtstillande läkemedel, som behandling vid artros, för att kunna vara fysiskt aktiv.

Paracetamol kan vara bra att börja med, ffa för att det är skonsamt mot magen. I mars 2019 kom visserligen nya data som visade att paracetamol har marginell effekt på smärta och funktion vid knä- och höftartros enligt en systematisk översikt.

Det läkemedel som Socialstyrelsen rekommenderar i första hand är naproxen. I de nationella riktlinjerna skriver SoS: Vid artros i knä och höft har behandling med naproxen en liten till måttlig effekt på smärta och funktion, likvärdig med andra COX-hämmare (hög evidensstyrka).

I Socialstyrelsens riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar rekommenderas följande (urval) för artros:

Tillstånd Åtgärd Prioritet (lägre=bättre)
Artros i knä Långvarig, regelbunden, handledd konditions- styrke- och funktionsträning 3
Artros i höft Långvarig, regelbunden, handledd konditions- styrke- och funktionsträning 4
Artros i knä Viktreduktion 5
Artros i knä och höft Utbildning 6
Artros i knä och höft, när grundbehandling inte givit tillräckligt resultat Naproxen 6
Artros i knä, när grundbehandling inte givit tillräckligt resultat Injektion av kortison i leden 7
Artros i knä och höft, när grundbehandling inte givit tillräckligt resultat Icke-selektiva COX-hämmare; t ex ibuprofen 7
Artros i knä och höft, när grundbehandling inte givit tillräckligt resultat Selektiva COX-hämmare; t ex celecoxib och etoricoxib 7
Artros i knä och höft, när grundbehandling inte givit tillräckligt resultat Paracetamol 8
Artros i knä och höft Glukosamin Icke-göra

Kosttillskott och naturmedel

Det finns ett flertal kosttillskott och naturmedel som kan vara en del av en effektiv behandling vid artros. Många av dessa är inte vetenskapligt studerade som vanliga riktiga läkemedel är. Många av dem innehåller dock ämnen som i mindre studier har visat en viss effekt, ffa en lindrande och/eller smärtstillande effekt.

Därför kan det vara värt att testa t ex glukosamin, Flex Repair, Nypozin, ingefära, hyaluronsyra, Litomove, Movizin, Helaflex eller gurkmeja. Men du ska inte förvänta dig någon dramatisk effekt.


Läs mer

Olika kosttillskott vid artros


Kost

En hälsosam och varierad kost är bra för alla människor. Med en hälsosam och varierad kost menas en kost rik på grönsaker, frukt, fisk och magert kött, gärna fågel. Medelhavsdieten har i flera studier visat positiva resultat på t ex hjärt-kärlsjukdom.

Medelhavsdieten är baserad på matvanor från södra medelhavsområdet, det vill säga länder som Spanien, Grekland och Italien. Om du vill äta som man gör i länderna runt medelhavet så kan man fylla tallriken mycket grönsaker, ljust kött och nyttiga fetter. Detta kan du äta mycket av om du vill följa medelhavsdieten:

 • Frukt, bär och grönsaker (helst de med kraftiga färger och tjockt skal då du får flest skyddade ämnen främst från växtens yttre delar)
 • Ägg
 • Baljfrukter (bönor, ärter och linser)
 • Fullkornsprodukter ät pasta och ris i fullkornsvarianter
 • Nötter och mandlar
 • Olivolja
 • Vinäger
 • Fisk och skaldjur
 • Ljust kött
 • Mejeriprodukter och ost så som fetaost, halloumi, mozzarella, keso, yoghurt (både vanlig och grekisk/turkisk) mjölk och filmjölk.
 • Rött vin

De nordiska näringsrekommendationerna är baserade på medelhavsdieten, men anpassade efter nordiska förhållanden.

Källor: 1177.se, Reumatikerförbundet, boaregistret.se

LÄS MER

GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 22 maj 2019 @ 09:00

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 978 andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.