1 oktober 2023
Curamin
Foto: Pxhere.com

1 365

Kan Curamin eller Flex Repair lindra hans artrosbesvär?

Min fråga gäller en man i 80-årsåldern. Han har smärtor och besvär i vänster höft, vilket orsakar gångsvårigheter. Röntgen i januari 2019 visade artros/förslitning.

Kan han äta Flex Repair eller Curamin för att lindra besvären?

Han behandlas också för förmaksflimmer med hjälp av Eliquis och Metoprolol.

 

Elise

Curcumin fås ur gurkmeja och ger den dess typiska gula färg. Det finns ett litet antal mindre studier som visar att curcumin har en sänkande effekt på blodfetterna i kroppen.
Lycq innehåller växtsteroler från tall. Enligt en sammanslagning av flera medicinska studier som gjordes 2003 kan ett tillskott av två gram växtsteroler per dag reducera det ”onda” LDL-kolesterolet med tio procent.
Som vanligt när det gäller naturläkemedel är de medicinska studierna små och det är svårt att dra några definitiva slutsatser.

Varken Curcumin eller Lycq sänker risken för komplikationer

Inget av dessa kosttillskott, Curcumin eller Lycq, har visat att de minskar risken för allvarliga komplikationer som stroke eller hjärtinfarkt.
Jag har inte heller kunnat hitta att man gjort några studier på dessa preparat och Waran för att se om och hur de påverkar varandra. Samtidigt är Waran ett av de skolläkemedel som har mest interaktioner med andra läkemedel/substanser (= de påverkar varandra).
Därför blir min rekommendation att du första pratar med din läkare så att du har en bra Waran-dos innan du börjar med något av dessa naturläkemedel. Sen behöver ni troligen ändra doseringen av Waran framöver.
Ett annat alternativ är att du provar ett blodfettsänkande läkemedel som inte är en statin. Med tanke på att du har hjärtflimmer har du en ökad risk för komplikationer. Det finns en annan sorts läkemedel som heter Ezetimib, och två andra som heter Repatha och Praluent, som ni kan överväga.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 34 2013.
LÄS MER: Finns det annat än statiner för att sänka kolesterolet?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 4 september 2019 @ 08:57

Dela det här med dina vänner

2 svar

  1. Hej
    Uppskattar verkligen fråga apotekaren – bra och tydliga svar. Vill dock förtydliga angående Curamin att även om det inte finns direkta interaktionsstudier så finns det ett stort kunnande – och du har helt rätt – finns inget som antyder att det skulle finnas risk för interaktion vid ett normalt intag (1000-1500 mg per dag). De ingående extrakten är väl undersöka, totalt finns det drygt 60 publicerades studier på extrakten enskilt eller tillsammans (BCM95 och BosPure) – bl.a. för ledproblem. Tester som visar tydlig effekt och som visar att kombinationen av BCM95 (Curcumin) och BosPure (Boswellia) har en synergistisk effekt och därför ger en bättre effekt än enbart Curcumin. Samtliga studier är gjorda på en dos mellan 1000-1500 mg per dag. /Tom MedicineGarden (ansvariga för Curamin i Sverige)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

1 oktober 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.