Glukosamin är ett före detta hälsokostpreparat som funnits länge. Efter en del vetenskapliga studier som visat viss effekt vid artros krävde Läkemedelsverket att glukosamin skulle klassas som vanligt läkemedel. Senare har dock lite större undersökningar visat att effekten snarare är tveksam. Men det utesluter inte att enstaka personer ändå kan ha effekt av glukosamin.
Den enskilda substansen glukosamin i sig är troligen inte skadlig för njurarna. Däremot innehåller många glukosaminpreparat även kalium, vilket inte är bra om du har nedsatt njurfunktion.
Vid nedsatt njurfunktion kan utsöndringen av kalium minska vilket kan leda till ett förhöjt kaliumvärde i blodet, vilket kan vara mycket skadliga för hjärtat, på så vis att man får allvarliga rubbningar av hjärtrytmen. Eftersom blodplättarnas funktion fungerar sämre kan man också börja blöda lättare eftersom blodet då koagulerar sämre.
Om du har njursvikt bör du inte ta några läkemedel eller naturläkemedel utan att du först pratar med din läkare.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 35 2013.
LÄS MER: Njurfunktionen är viktigt för rätt behandling
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.