15 augusti 2022
Search
Generic filters
naturmedel
Naturmedel har en viss effekt vid artros. Foto: katemangostar - www.freepik.com

21

Naturmedel har viss effekt vid artros

Smärta och nedsatt funktion vid artros är vanligt hos äldre. För att upprätthålla funktion och minska smärta på längre sikt rekommenderas i första hand fysisk aktivitet och anpassad träning. Många personer med artrosbesvär använder även olika typer av naturmedel, växtbaserade kosttillskott och receptfria naturläkemedel för att lindra besvär.

SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har utrett vilken sammanställd forskning som finns om effekter av växtbaserade kosttillskott vid artros.

SBU:s upplysningstjänst har hittat fem systematiska översikter som håller god vetenskaplig kvalitet. Översikterna inkluderade olika växtbaserade preparat som säljs som kosttillskott eller receptfria naturläkemedel.

Sammantaget var det få studier som redovisade effekter som var statistiskt signifikanta. Vid korttidsbehandling visade curcumin (gurkmeja), ingefära, och extrakt av Boswellia serrata viss effekt på smärtlindring, och i några fall funktionsförbättring, jämfört med placebo. Endast för ett preparat utvärderades effekter för över sex månaders behandlingstid, och inga statistiskt signifikanta effekter identifierades.

Författarna till översikterna drog slutsatsen att fler studier behövs för att kunna bedöma effekten av majoriteten av preparaten. Författarna konstaterade även att det fanns stora skillnader mellan de verksamma substanserna i de preparat som undersöktes, samt att studierna ofta var små och bedömdes ha hög risk för bias. Jävsproblematik var vanligt förekommande, då ett flertal av studierna som inkluderats i översikterna hade finansiering från de företag som tillhandahåller preparaten. Detta kan påverka tilltron till resultaten.

Källa: SBU

LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros

 

close

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 1 040 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.