27 september 2022
Search
Generic filters

288

Så kan du själv kolla om du har artros

Artros är en väldigt vanlig sjukdom som innebär en gradvis nedbrytning av brosket som täcker ledens benändar vilket leder till stelhet, belastningskänslighet och värk. Vissa personer har mycket besvär medan andra har mer lindriga problem.

Artros behandlas bäst med information om sjukdomen samt fysisk aktivitet och träning och detta bör sättas in så tidigt som möjligt efter symptomdebut. Det finns även bra behandlingsmetoder för att lindra värk samt dämpa irritation och inflammation i leden.

Företaget Joint Academy, som bedriver en digital behandling för människor med artros, har tagit fram ett enkelt test där man själv kan se om man har artros eller inte. Artrostestet hittar du här.

De vanligaste symtomen är:

  • smärta vid belastning
  • svullnad i leden
  • stelhet
  • ledknaster (krepitationer)
  • nedsatt aktivitetsförmåga

Ofta utlöses den första smärtan vid en begynnande artros efter en extra hård ansträngning av leden som vid upprepad kraftig belastning eller ihärdiga och ensidiga rörelser, men den kan också komma smygande eller ”plötsligt vara där”.

Diagnosen ställs vid en klinisk undersökning hos fysioterapeut eller läkare. Normalt räcker en manuell undersökning av lederna och att patienten berättar om sina besvär. Vårdgivaren ställer utifrån detta diagnos och presenterar lämpliga behandlingsalternativ och egenvård. Röntgenundersökning är en osäker metod vid begynnande och lätt artros men kan fastställa en långt framskriden sådan.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.