7 december 2023
diklofenak vid artros
Diklofenak vid artros skulle kanske kunna ha en viss smärtstillande effekt på artros.

1 551

Varför ska jag inte ta diklofenak vid artros?

Jag har artros i händerna och läkaren skriver ut Diklofenak Mylan 50mg 1 tabl/dag. Men min apotekare och min dotter (som är sjuksköterska) tjatar på mig att inte ta denna medicin. Har fått den utskriven i 15 år.

Har de senaste åren haft klåda och plitor, river mig så jag blöder. Jag har också många vallningar/dag – värre än jag någonsin hade i övergångsåldern. Blir drypesvett! Dessutom senaste tiden tryckutjämningar eller susningar i öronen (har dykt upp sista månaden). Dålig syn – har bytt glasögon 2ggr/år och det bara fortsätter! Magen har börjat krångla senaste månaderna. Hade högt blodvärde senaste kollen för en månad sedan. Kissenödig stup i ett – tidigare 2-3 ggr/dag.

Har velat få remiss till reumatolog, men det ser ut att vara svårt att få till det genom mina läkare.

Kan dessa symtom ha att göra med mitt intag av Diklofenak, eftersom jag så skarpt blir tillsagd att genast sluta med det?

Vad finns det för mindre farlig medicin för mina dåliga fingerleder utöver de som man kan köpa receptfritt i vanlig affär?

brimari

Diklofenak vid artros är egentligen inte ett jättebra val. Det är antiinflammatorisk och skulle kanske kunna ha en viss effekt på artros, även om det egentligen inte finns någon bra medicin för artros. Diklofenak har också en smärtlindrande effekt. Det har dock framkommit att diklofenak har en ökad risk för hjärtkärl-biverkningar, så det kan vara anledningen att din dotter och apotekare tycker att du inte bör ta denna.

Om du behöver något smärtlindrande för din artros är paracetamol ett säkrare alternativ.

Diklofenak vid artros kan påverka hjärtat

Flera av de symptom som du räknar upp kan vara biverkningar av diklofenak (rapportera gärna till Läkemedelsverket). Det kan också vara en anledning att byta till något annat.

Om du vill ha något mer “naturligt” kan du prova Nypozin, Litomove, Glyc, Glukosamin och liknande. Det finns dock inga bra studier som visar att de har god effekt, men vissa människor upplever att de blir hjälpta. Du får prova dig fram.

Jag tror inte att de symtom som du räknar upp har något med diklofenak att göra. Speciellt inte som du tagit diklofenak i 15 år och dessa besvär dykt upp mer nyligen.

Normalt tar inte reumatologer hand om artros. Sök till din allmänläkare istället.

Det bästa du kan göra för din artros, som också har visat sig ha bäst effekt i studier, är att äta sunt och vara fysiskt aktiv efter förmåga. Att ta smärtstillande som t ex paracetamol går alldeles utmärkt för att kunna vara fysiskt aktiv.

LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 8 februari 2017 @ 09:50

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

7 december 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.