Simvastatin

Simvastatin används för att behandla höga blodfetter, vilket medverkar till sjukdomar i hjärta och kärl. Man använder medicinen när det inte har räckt med att förändra sin livsstil, till exempel genom att äta lämplig mat och att motionera, för att minska mängden skadliga blodfetter. Medicinen kan också användas om man har en ökad risk för hjärtsjukdom för att minska denna risk, även om halten av skadliga blodfetter inte är förhöjd.

Medicinen tillhör en grupp läkemedel som kallas statiner, och finns i produkter som Simidon, Simvastatin, Vabadin och Zocord.

Simvastatin används så här

Kolesterol bildas i levern, framför allt på natten. Därför brukar man ta hela dosen på kvällen.

Det går bra att ta simvastatin med eller utan mat.

Fortsätt att följa de kostråd du har fått och ät mat som hjälper till att hålla blodfetterna nere, även när du tar medicinen.

Du bör undvika att dricka grapefruktjuice samtidigt som du tar simvastatin. Grapefruktjuice kan öka mängden av det verksamma ämnet i blodet, vilket i sin tur kan öka risken för biverkningar.

Simvastatin fungerar så här

Simvastatin sänker det totala kolesterolvärdet. Framför allt minskar det skadliga kolesterolet LDL, men även triglycerider minskar. Halten av det nyttiga kolesterolet HDL ökar något.

Halten blodfetter påverkas inom två veckor. Maximal sänkning av blodfetterna får man efter ungefär fyra veckor. Man känner inte själv av förändringen, utan effekten på blodfetterna kan bara kontrolleras genom blodprov.

 

Källa: 1177.se

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!