överkänslig mot kortison
Foto: Rawpixel.com

Är jag överkänslig mot kortison?

Jag är en 71-årig kvinna som har bestående smärta efter höftoperationer. Jag har vid tre tillfällen de senaste tre åren fått kortison, Betapred, då jag fått besvär av min överkänslighet mot acetylsalicylsyra. När jag tagit cortisonet får jag stark värmekänsla och blir röd i ansiktet. Är det möjligt att jag är överkänslig mot cortison.

Ingen läkare jag frågat har kunnat svara mig angående de besvär jag får av cortisonet. Eller är det så att mina nuvarande mediciner krockar med kortisonet eller vad händer?

Nu kommer jag inte riktigt ihåg hur stor dos jag fick av Betapred, eftersom det var drygt ett år sedan jag fick det utskrivet. Jag skulle ta det någon vecka. Vid ett annat tillfälle fick jag en engångsdos med 12 tabletter Betapred och fick samma reaktion. Jag var tvungen att avsluta Betapred eftersom jag får sådana besvär med röd och varm i ansiktet.

Jag tar också Metoprol 100 mg om dagen för blodtrycket och Sertralin 50 mg om dagen för lite depression.

Flamman

Visst kan det hända att man kan vara överkänslig mot kortison. Samtidigt är det du beskriver – värmekänsla och att bli röd i ansiktet – reaktioner man kan känna av efter kortison. Man kan också uppleva en ”speedad känsla” i kroppen, speciellt om man tar kortison en lite längre tid. Så det kanske är så…

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.
Logga inBli medlem

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
överkänslig mot kortison

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

BIVERKNINGAR?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
biverkningar, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.