Alla har ont ibland. Då är det skönt att veta att det finns bra smärtstillande mediciner. En förutsättning är dock att du tar rätt värktablett vid rätt tillfälle.
I Sverige idag finns elva olika receptfria substanser som kan användas mot tillfällig värk. Samma aktiva substans finns alltså i flera olika läkemedel, vilket gör att det kan finnas en risk att man av misstag kombinerar läkemedel som säljs under olika namn men innehåller samma aktiva substans.
Tänk på: Läs alltid igenom bipacksedeln innan du påbörjar behandling. Ta aldrig högre doser än de angivna eftersom det inte ger bättre smärtstillande effekt men ökar risken för biverkningar. Vid långvarig värk eller när receptfria värktabletter inte ger tillräcklig smärtlindring bör du vända dig till sjukvården för att utreda bakomliggande orsaker till besvären.
Här följer därför Fråga Apotekarens guide till att välja rätt värktablett – beroende på vilken smärta du har.
Halsont
Flurbiprofen finns som sugtablett och kan användas för kortvarig symtomlindring vid halsont.
Huvudvärk
Ofta fungerar paracetamol bra vid huvudvärk. Läkemedel med paracetamol används generellt mot lätta till måttliga smärtor och mot feber. Det orsakar inte magbesvär som till exempel magsår. Detta gör läkemedlet särskilt lämpat för personer som har känslig mage. Paracetamol är ofta lämpligt för den som av någon anledning inte kan använda antiinflammatoriska läkemedel.
Ibuprofen kan också användas vid huvudvärk, liksom acetylsalicylsyra och diklofenak.
Ledvärk
Nabumeton är ett bra preparat vid inflammatorisk ledvärk. Andra preparat som kan ge god effekt är ibuprofen, acetylsalicylsyra och diklofenak.
Glukosamin används för att lindra symtomen vid knäledsartros eller liknande ledvärk. Glukosamin är ett ämne som finns naturligt i kroppen men hur läkemedlet utövar sin effekt är inte klarlagt.
Mensvärk
Acetylsalicylsyra, diklofenak, ibuprofen och naproxen är bra alternativ vid menssmärtor.
Migrän
Naproxen, diklofenak och acetylsalicylsyra kan fungera bra vid lättare migränattacker om de tas så fort anfallet känns av.
Vid mer akuta migränanfall rekommenderas istället triptaner. Det finns receptfria läkemedel som innehåller sumatriptan, zolmitriptan eller rizatriptan (rizatriptan är godkänd för receptfri försäljning men tillhandahålls för närvarande inte). Triptaner tas vanligen när man inte får lindring av NSAID eller paracetamol. Personer med hjärtkärlsjukdomar bör fråga sin läkare innan de börjar använda triptaner.
Muskelvärk
Ibuprofen, acetylsalicylsyra och diklofenak kan ge bra lindring vid muskelvärk.
Reumatisk värk
Naproxen och nabumeton används i första hand som receptfria alternativ vid reumatisk värk.
Ryggvärk/ryggsmärta
Ibuprofen är ett bra alternativ vid ryggvärk.
Tandvärk
Ibuprofen, acetylsalicylsyra och diklofenak fungerar oftast bra vid tandvärk.
OBS! Vid långvarig värk eller när receptfria värktabletter inte ger tillräcklig smärtlindring bör du vända dig till sjukvården för att utreda bakomliggande orsaker till besvären.
Källor: Apoteket, Läkemedelsverket, Fass.se.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.