En enkätundersökning där närmare 20 000 migränpatienter deltog visade att bara sju procent av de med svår migrän har kontinuerlig kontakt med en neurolog. Det är enbart neurologer som har möjligheten att ge den mest effektiva behandlingen och skillnaden mellan regionerna var stor avseende vilka som får tillgång till neurologer.
– Data visar tydligt att migränpatienter med svår migrän inte får den hjälp de behöver. Det är bara neurologer och smärtläkare som har tillgång till de verktyg som kan hjälpa dessa patienter. Problemet är att det är stor brist på neurologer i Sverige och att de flesta kliniker har långa köer eller inte ens tar emot migränpatienter, säger Johan Nyberg, neurolog på Migränhjälpen.
Resultaten kommer från en stor undersökning som DOKTORN.com gjorde i slutet av 2019 där omkring 20 000 enkätsvar inkom. Närmare hälften av svaren kom från människor med svår migrän.
Tidigare undersökningar visar att många med migrän, som arbetar, har flera dagars sjukfrånvaro varje månad. Man uppskattar att det finns 200 000 patienter med svår migrän, vilket skulle innebära att denna patientgrupp kostar många miljarder för skattebetalarna årligen.
Det har nu startats en digital neurologklinik för att effektivisera tillgången på neurologerna för patienter med svår migrän.
– När jag såg att min klinik hade två års kö för dessa patienter som lider svårt, bestämde jag mig för att något måste förändras. Vi har nu startat Migranhjalpen.se som är en digital klinik där patienterna får bedömning, behandling och kontinuerlig uppföljning över lång tid. Patienterna fyller i digitala dagböcker för utvärdering av behandlingseffekten av olika läkemedel. Efterfrågan har varit mycket stor från patienter men även från neurologer som vill arbeta med oss, för att hjälpa patienterna på ett effektivt sätt, säger neurolog Johan Nyberg.
Källa: Praktisk medicin
LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan