diklofenaks miljöpåverkan

Idag receptbeläggs tabletter och kapslar med diklofenak

Från och med idag den 1 juni är kapslar och tabletter med diklofenak receptbelagda. Anledningen är resultat från en studie från 2018 som visar på samband mellan diklofenak och risk för hjärtkärl-biverkningar. Diklofenak i gelform som används på huden är tills vidare receptfria.

Diklofenak har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande egenskaper och används främst vid behandling av lätt till måttlig smärta.

I studien från 2018 sågs en ökad risk för förmaksflimmer, stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och död på grund av kardiovaskulär sjukdom, för män och kvinnor i alla åldrar, även vid låga doser av diklofenak (mindre än 100 mg/dygn) och kort behandlingstid. Även om det absoluta antalet patienter som drabbas av denna typ av allvarliga hjärtkärlhändelser är begränsat, ska detta ställas i relation till att receptfri försäljning avser egenvård med korttidsanvändning för enklare åkommor. Risk för hjärtkärlbiverkningar gäller inte de produkter med diklofenak som används på huden.

Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan hos patienten.

I stället för diklofenak kan man, vid egenvård, istället använda produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen och naproxen. För individuella råd om hur man skall behandla olika sorters smärta skall man vända sig till sin läkare eller apotek.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.