20 april 2024
Du bör inte dricka alkohol och ta Oxynorm samtidigt.
Du bör inte dricka alkohol och ta Oxynorm samtidigt. Foto: Drazen Zigic on Freepik

1 285

Kan jag dricka alkohol och ta Oxynorm?

Jag är ordinerad OxyNorm vid behov, max 3 gånger per dag. Har hittills inte inte tagit tablett varje dag och inte fler än en tablett.

Tar Oxynorm för smärta. Försöker få bukt med led- och muskelsmärta efter avbruten immunterapi, nio månader lång kortisonanvändning, med start på 60 mg/dag.

Om jag vill dricka ett glas vin eller ta en drink, hur länge ska jag vänta från det jag tagit en OxiNorm?

Förutom det tar jag också Levaxin 75 microgram/dag (för hypotyreos), Kalcipos-D forte 500mg/dag (för skelettet) och Omeprazol 100 mg 1-2 tabletter/dag (för magen).

carlin

Nej, du bör inte dricka alkohol och ta Oxynorm samtidigt. Det står också i Fass, där det avråds ifrån att ta Oxynorm (oxikodon) och dricka alkohol samtidigt.

Det som kan hända om du dricker alkohol samtidigt är att det kan förstärka biverkningar, framför allt påverkan på andningen. Det kan orsaka så kallad andningsdepression.

För att vara på den säkra sidan skulle jag vänta 1-2 dagar, men det beror på vilken dos du tar och hur ofta du tar OxyNorm.

Du bör inte dricka alkohol och ta Oxynorm samtidigt

Men bäst är att inte dricka alkohol alls om du tar Oxynorm. Om du vet när du ska/vill dricka alkohol kan du försöka att göra uppehåll med Oxynorm 1-2 dagar innan det.

Det finns också en risk att Levaxin krockar med både Kalcipos och Omeprazol. Kalcipos kan göra så att upptaget av Levaxin blir sämre. Därför bör det gå minst fyra timmar mellan ditt intag av Levaxin och Kalcipos, för att undvika att de krockar.

Vid långtidsbehandling kan protonpumpshämmare, till exempel omeprazol, kan det minska upptaget av Levaxin. Ofta räcker det att hålla koll på TSH-värdena i blodet. Prata med din läkare om det.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

20 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.