25 juni 2024
Det ska normalt gå bra att ta Gabapentin och Citodon ihop.
Det ska normalt gå bra att ta Gabapentin och Citodon ihop. FOTO: jcomp on Freepik

139

Kan jag ta Gabapentin och Citodon ihop?

Jag har stora smärtproblem och undrar om det går bra att kombinera gabapentin ihop med citodon?

 

Larsa

Ja, det ska normalt gå bra att ta Gabapentin och Citodon ihop.

Gabapentin och citodon är båda läkemedel som påverkar centrala nervsystemet. Gabapentin är ett antiepileptikum som också används för att behandla neuropatisk smärta. Citodon är ett opioidanalgetikum som innehåller kodein, som är en morfinanalog.

Det finns en risk att dosen Gabapentin kan öka något om man samtidigt tar Citodon, som innehåller paracetamol och kodein. Den kliniska betydelsen av den här potentiella krocken är dock inte fastställd. Om problem uppstår kan gabapentindosen sänkas vid behov.

Samverkan mellan Gabapentin och Citodon

Citodon och Gabapentin kan interagera med varandra på flera sätt. Gabapentin kan öka effekten av Citodon genom att hämma dess nedbrytning i levern. Detta kan leda till ökade risker för biverkningar, såsom sedering (nedsatt medvetande), yrsel och andningsdepression.

Gabapentin kan också öka risken för andningsdepression genom att påverka andningscentrum i hjärnan. Detta kan vara särskilt farligt hos personer med nedsatt njurfunktion, som har minskad förmåga att eliminera (kissa ut) gabapentin.

I vissa fall kan samtidig användning av gabapentin och Citodon också öka risken för opioidrelaterad död. Detta är särskilt fallet hos personer med höga doser gabapentin eller Citodon, eller hos personer som också tar andra läkemedel som kan påverka andningen.

Riskfaktorer för biverkningar

Risken för biverkningar och/eller interaktion vid samtidig användning av gabapentin och Citodon ökar hos följande grupper:

  • Äldre personer
  • Personer med nedsatt njurfunktion
  • Personer med andningsproblem
  • Personer med historia av missbruk av droger eller alkohol

Rekommendation

Personer som överväger att ta gabapentin och citodon bör rådgöra med en läkare för att bedöma riskerna och fördelarna med samtidig användning. Läkaren kan ta hänsyn till personens individuella riskfaktorer och välja en behandlingsplan som är så säker som möjligt. Du ska alltså inte själv “experimentera” med dessa läkemedel utan att först prata med en läkare.

Teknisk information

Gabapentin är ett läkemedel som tillhör gruppen GABA-analoger. GABA är en naturlig substans i hjärnan som har en lugnande effekt. Gabapentin verkar genom att stärka effekten av GABA i hjärnan.

Citodon är ett läkemedel som tillhör gruppen opioidanalgetika. Opioider är en grupp läkemedel som har en stark smärtstillande effekt. Citodon innehåller kodein, som är en morfinanalog.

Gabapentin och citodon kan interagera med varandra på flera sätt. Gabapentin kan öka effekten av citodon genom att hämma dess nedbrytning i levern. Detta beror på att gabapentin och citodon båda metaboliseras av samma enzym i levern, CYP2D6. När gabapentin hämmer detta enzym minskar nedbrytningen av citodon, vilket leder till ökade nivåer av citodon i blodet.

Gabapentin kan också öka risken för andningsdepression genom att påverka andningscentrum i hjärnan. Detta beror på att gabapentin har en viss andningsdepressiv effekt. När gabapentin tas tillsammans med citodon, som också har en andningsdepressiv effekt, ökar risken för andningsdepression ytterligare.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan samtidig användning av gabapentin och citodon öka risken för biverkningar, inklusive sedering, yrsel, förvirring, andningsdepression och ökad risk för fall.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.