23 september 2023
arnika
Salva på arnika ökar blodflödet. Foto: Capri23auto från Pixabay

169

Kan salva på arnika hjälpa mot mina smärtor?

Jag har konstiga led- och muskelsmärtor som kommer och går. I ett tidigare inlägg här på sidan läste jag om salva på arnika att det skulle kunna hjälpa. 

Med vad är arnika egentligen och hur fungerar det?

Elsa

Arnika är det latinska namnet på det som vi på svenska kallar slåttergubbe eller hästfibbla. Det fullständiga latinska namnet är Arnica montana.

Det är en flerårig växt som tillhör släktet arnikor och familjen korgblommiga växter. Arten är på tillbakagång och rödlistad (kategori VU) i Sverige.

Det används ofta till att göra så kallad arnikasalva, som är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt inom antroposofisk medicin för att lindra tillfälliga led- och muskelsmärtor, stukningar, stelhet, blåmärken och svullnader efter slag. Arnikasalva finns att köpa på många ställen.

Insamling av läkeväxten slåttergubbe görs under blomningstiden. Antingen plockas blomsterhuvudena flos arnicae cum calycibus eller också avlägsnas blomsterbotten, flos arnicae sine calycibus, som sen torkas. Drogen som tillreds därav har en svagt aromatisk doft och bitter, skarp kryddsmak. Man kan även samla in rötterna, radix arnicae, och de är betydligt rikare på eteriska oljor än vad blomstren är.

Salva på arnika ökar blodflödet

Som naturläkemedel verkar arnica antiseptiskt, magstärkande och främjar ämnesomsättningen, och brukar vanligtvis appliceras som etanolextrakt utvärtes genom omslag vid inflammerade, variga sår. Den eteriska oljans retande effekt utnyttjas vid ledgångs- och muskelreumatism. Arnikaextrakt används ofta för att vidga blodkärlen för ett ökat genomflöde, vilket minskar svullnader samt verkar mjukgörande för muskler och leder. Oftast är det ansträngda och utsatta muskler och sträckningar som behandlas med arnica.

Det finns inte så många vetenskapliga studier av bra kvalitet som har undersökt effekten av arnika på led- och muskelsmärta. Därför är det svårt att säga om det fungerar. Det bästa du kan göra är att prova själv och se om det hjälper.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan


Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.