Paracetamol vid tandvärk

Kan jag ta paracetamol vid tandvärk och hög alkoholkonsumtion?

Då och då har jag (mycket) ont i någon av mina tänder. Jag läste med intresse din utläggning om leverns förmåga att bryta ned alkohol och paracetamol. Det som jag oroar mig över är hur du beskriver att personer med ”uppspeedad lever” löper större fara vid intag av paracetamol. Det låter som jag ska undvika paracetamol helt.

Jag dricker (alldeles) för mycket alkohol i perioder, och har då självklart förhöjda levervärden. Jag kan tillägga att jag har långa perioder utan alkohol då jag sportar mycket och intensivt utan problem. Min fråga då: Om jag är inne i en period då levern är överbelastad av alkohol kan jag då ändå ta upp till 1 gram paracetamol om dagen i fall jag har tandvärk? Jag tycker att det funkar bättre med paracetamol och jag vill helst inte ta NSAIDs pga påverkan på magen. Dilemmat blir alltså leverskada eller magsår.

Jag tar Ibuprofen 800 mg om dagen och Diklofenak 50 mg om dagen.

Man, 52 år

Du ska inte ta paracetamol vid tandvärk om du dricker så mycket alkohol som du gör. Jag tolkar ditt mail som att du dricker MYCKET alkohol i perioder. Då ska du INTE använda paracetamol. Punkt slut. Då får du välja andra alternativ, såsom ibuprofen, voltaren, diklofenak etc, och ev stå ut med magsår. Fast kanske…

Detta inlägg är tillgängligt för våra VIP-medlemmar.
Logga inBli medlem

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.