smärta hos äldre
Smärta hos äldre. Foto: freepik - www.freepik.com

Smärta hos äldre bör behandlas på olika sätt

Sköra äldre har lägre trösklar för biverkningar. Därför är en bra strategi vid smärtbehandling hos dessa att långsamt öka dosen. Men att uppnå komplett smärtfrihet är orealistiskt.

– Målet bör i stället vara bra smärtlindring, bättre funktion i vardagen och bättre livskvalitet, säger Carl-Olav Stiller.

Tidigare under hösten kom en SBU-rapport som konstaterade att läkemedel mot vanliga och långvariga smärttillstånd (artros­smärta, smärtsam diabetesneuropati och smärta vid kotkompression) hos äldre personer har en mycket liten effekt på gruppnivå jämfört med placebo. NSAID och opioider kan dessutom orsaka ovanliga men allvarliga biverkningar.

Smärta hos äldre är ett svårfångat fält. ­Mellan 25–80 procent av de äldre anges ha lång­varig smärta, men det är många olika sorters smärta som bör behandlas olika och utvärderas på ett systematiskt sätt. Smärta efter kotkompression är vanligt i denna åldersgrupp, men det saknas kontrollerade studier som jämför olika behandlingsstrategier, säger Carl-Olav Stiller, docent och överläkare vid Klinisk farmakologi, Karolinska universitetssjukhuset.

Carl-Olav Stiller var sakkunnig i projekt­gruppen som skrev SBU-rapporten och menar att det viktigaste när det gäller smärtbehandling av äldre människor är bra diagnostik och dialog med patienten, och att utvärdera effekten av insatt behandling.

– Om vi ser till artros som exempel, står nästan alla patienter på paracetamol i samma dos år ut och år in utan att effekten dokumenteras, säger Carl-Olav Stiller.

Vid insättning av läkemedel vid långvariga smärttillstånd finns det normalt ingen anledning att snabbt gå upp i maxdos, menar Carl-Olav Stiller. Genom att gå långsammare upp i dos hos sköra äldre minskar risken för biverkningar.

Vid de studerade smärttillstånden är det också orealistiskt att uppnå smärtfrihet, menar Carl-­Olav Stiller. Bra smärtlindring är mer sannolikt.

– Målet bör i stället vara en bättre funktion i vardagen och en bättre livskvalitet.

Samsjuklighet gör att många läkemedel är mindre lämpliga, exempelvis är cox-hämmarna mindre lämpliga vid till exempel hjärtsvikt och nedsatt njurfunktion. De topikala beredningarna, exempelvis NSAID-geler inte omfattas av samma kontraindikationer och effekten är jämförbar i alla fall på kort sikt.

– Då kan salvor och geler lokalt vara ett alternativ, säger Carl-­Olav Stiller.

Detta är en omarbetad och förkortad version av en text Fredrik Hed (Fråga Apotekaren) skrev för Tidningen Evidens i oktober 2020.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
smärta hos äldre

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

SMÄRTA & VÄRK?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
smärta & värk, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.