Nu finns melatonin receptfritt på apoteken

Nu finns receptfritt melatonin på svenska apotek.

Nu finns receptfritt melatonin (Melatan) i förpackning med tio tabletter på svenska apotek. Melatonin har hittills bara funnits som receptbelagt läkemedel i Sverige. 

Melatan innehåller den aktiva substansen melatonin, som tillhör en grupp av naturliga hormoner som tillverkas av kroppen. Melatonin hjälper till att reglera kroppens dag- och nattrytm och kan därför vara ett välkommet tillskott vid sömnrubbningar.

Enligt godkännandet ska Melatan används vid korttidsbehandling av jetlag hos vuxna från 18 år. Med jetlag avses de symtom såsom t ex sömnbesvär, som orsakas av tidsskillnaden när man passerar flera tidszoner när man reser öster- eller västerut. Melatan rekommenderas för vuxna som flyger över minst 5 tidszoner, i synnerhet österut, och särskilt om de har upplevt symtom på jetlag i samband med tidigare resor. Vid behov kan det också användas av resenärer som passerar 2–4 tidszoner.

Melatan är endast avsett för kortvarigt bruk för behandling av jetlag. Kontakta läkare om du har andra sömnbesvär som inte orsakas av jetlag.

FAKTA

Hormonet melatonin utsöndras från tallkottkörteln som sitter under den bakre delen av hjärnan. Utsöndringen av melatonin påverkas av ljuset så att halterna av melatonin är högre på natten och lägre på dagen. Hormonet har en stor betydelse för att reglera dygnsrytmen.

Melatonin finns också som receptbelagt läkemedel; Circadin. När man blir äldre sjunker halten melatonin nattetid och då kan det för en del personer fungera att använda läkemedel med melatonin (Circadin) för att kunna sova bättre. Du kan få medicinen om du är över 55 år och du kan använda det i upp till tre veckor.

Källa: 1177, Wikipedia

LÄS MER: Kan jag ta Sleep Repair istället för sömntabletter?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
melatonin

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

SÖMN?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
sömn, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.