SSRI PTSD
Foto: Serena Wong från Pixabay

SSRI kan förebygga och behandla PTSD hos vuxna

SSRI-läkemedel såsom sertralin, fluoxetin och paroxetin kan minska symtomen vid PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Däremot går det inte att bedöma om någon typ av läkemedel fungerar för att förebygga PTSD efter en traumatisk händelse. Det konstaterar SBU i en sammanfattning av resultaten från en brittisk forskningsöversikt.

SBU-rapporten är en av flera i en serie om insatser vid PTSD som bygger på forskningsunderlag sammanställt av NICE, The National Institute for Health and Care Excellence, som utfärdar riktlinjer för behandlingar i Storbritannien.

Det är möjligt att behandling med SSRI-läkemedel (sertralin, fluoxetin och paroxetin) minskar symtom på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) visar NICE-rapporten. Likaså att läkemedlen ökar antalet personer som tillfrisknar jämfört med placebo efter 8–13 veckors behandling.

Det går däremot inte att bedöma om man kan förebygga att PTSD utvecklas efter trauma med hjälp av läkemedel.

Även andra typer av antidepressiva, antiepileptiska, antipsykotiska och anxiolytiska läkemedel har studerats som förebyggande behandling samt behandling vid diagnosticerad PTSD. De flesta studier är dock små med låg kvalitet och det finns oftast bara en studie per läkemedel. Det gör att man inte kan dra några säkra slutsatser om effekterna för andra läkemedel än SSRI.

Cirka en av fyra personer diagnostiseras med PTSD efter en traumatisk händelse enligt NICE, men den andelen varierar mellan olika typer av traumatiska händelser. Risken är extra hög efter våldtäkt eller tortyr (cirka 50 procent).

Källa: sbu.se

LÄS MER: Går verkligen Seroxat och Efexor att kombinera?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.