21 april 2024
adaptogener
Adaptogener kan hjälpa kroppen att hantera stress, öka energinivåerna och främja övergripande välbefinnande. Foto: Freepik

157

Vad är egentligen adaptogener?

Du får ibland frågor från människor som är trötta, som vill ha något som piggar upp. 

Ibland frågar de efter något som kallas adaptogener. Vad är det egentligen?

Elvira

Adaptogener är naturliga växtbaserade ämnen som har fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. Dessa växter har förmågan att hjälpa kroppen att hantera stress, öka energinivåerna och främja övergripande välbefinnande.

I denna artikel kommer vi att utforska vad adaptogener är, hur de kan användas och vilka faktorer du bör överväga när du integrerar dem i din dagliga rutin.

Vad är Adaptogener?

Adaptogener är en grupp växter, örter och svampar som har använts i traditionell medicin i århundraden, särskilt inom kinesisk, indisk och rysk traditionell läkekonst. De innehåller utvalda bioaktiva substanser som påverkar våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar och stress.

Dessa växter är kända för sin förmåga att öka kroppens motståndskraft mot olika former av stress, inklusive fysisk, emotionell och kemisk stress. De kan också hjälpa kroppen att hantera sådana påfrestningar, till exempel att behålla fokus vid stressiga situationer eller minska känslan av utmattning.

Namnet adaptogener hänger ihop med engelskans “adapt”, att anpassa sig. De är särskilt populära inom alternativmedicinen, där de räknas som en egen kategori liknande kolhydrater, fett och proteiner.

Exempel på adaptogener är:

Typiska situationer där adaptogener kan användas är:

 • externa påfrestningar som köld, åldrande och skador
 • biologiska och psykiska påfrestningar som stress, oro och ångest
 • kemiska påfrestningar från exempelvis miljögifter.

Hur fungerar adaptogener?

Adaptogener fungerar genom att normalisera kroppens funktioner och hjälpa den att anpassa sig till olika påfrestningar. De reglerar och balanserar hormonnivåer, stärker immunförsvaret och främjar en känsla av lugn och avslappning. Denna unika förmåga att hjälpa kroppen att återhämta sig gör dem till ett populärt val för att hantera stressrelaterade problem.

Användningsområden för adaptogener

Adaptogener har många användningsområden och kan vara till nytta för olika hälsoproblem. Här är några av de vanligaste användningsområdena:

Stresshantering

En av de mest kända fördelarna med adaptogener är deras förmåga att minska stress och ångest. De hjälper kroppen att hantera kortsiktig och långvarig stress, vilket kan resultera i ökad mental klarhet och bättre fokus.

Förbättrad Energi

Många människor använder adaptogener för att öka sin energinivå och bekämpa trötthet. Dessa växter kan hjälpa till att öka uthållighet och vitalitet.

Bättre sömn

För de som lider av sömnproblem kan adaptogener vara till stor hjälp. De främjar en sund sömncykel och kan minska sömnlöshet.

Immunsystemets funktion

Adaptogener kan hjälpa till att stärka immunförsvaret, vilket gör kroppen mer motståndskraftig mot sjukdomar och infektioner.

Hormonell balans

För kvinnor kan adaptogener hjälpa till att balansera hormonerna och lindra symtom som PMS och klimakteriebesvär.

Vad du bör tänka på när du använder adaptogener

Innan du börjar använda adaptogener är det viktigt att överväga följande faktorer:

Konsultera din läkare

Det är alltid klokt att prata med en läkare innan du börjar använda adaptogener, särskilt om du har några befintliga hälsoproblem eller tar andra mediciner.

Starta långsamt

När du introducerar adaptogener i din kost, börja med låga doser och öka gradvis för att övervaka hur din kropp reagerar.

Kvalitet och källa

Se till att du köper adaptogener av hög kvalitet från pålitliga källor för att säkerställa att de innehåller de aktiva föreningarna du behöver.

Individualisering

Var medveten om att inte alla adaptogener fungerar på samma sätt för alla. Det kan krävas lite experimenterande för att hitta det som passar bäst för dig.

FAQ: Vanliga frågor om adaptogener

Efter detta informativa avsnitt, låt oss besvara några vanliga frågor om adaptogener:

 1. Vad är skillnaden mellan adaptogener och andra örter?
  Adaptogener har en unik förmåga att hjälpa kroppen att anpassa sig till stress, vilket skiljer dem från andra örter.
 2. Finns det några biverkningar av att använda adaptogener?
  I allmänhet är adaptogener säkra att använda, men vissa personer kan uppleva milda biverkningar som magbesvär eller sömnproblem.
 3. Kan adaptogener användas av alla åldrar?
  Ja, adaptogener kan användas av personer i olika åldrar, men doseringen kan variera.
 4. Hur lång tid tar det innan man märker fördelarna med adaptogener?
  Tiden det tar att märka fördelarna kan variera från person till person, men många upplever positiva effekter inom några veckor.
 5. Finns det några kontraindikationer för adaptogener?
  Vissa adaptogener kan ha kontraindikationer för vissa medicinska tillstånd, så det är viktigt att rådgöra med en läkare om du har några hälsobekymmer. Läs också bipacksedeln för dina läkemedel och bruksanvisningen för de adaptogener du väljer att prova.

Denna artikel har gett dig en inblick i adaptogener och hur de kan vara till nytta för din hälsa och välbefinnande.

Kom ihåg att alltid prata med din läkare innan du börjar använda nya tillskott eller örter för att säkerställa att de är säkra och lämpliga för din individuella situation.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

21 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.