Ja då, kroppen är så finurlig att den klarar det.
Maten vi äter består också av både vattenlösliga och fettlösliga ämnen, och hela magtarmkanalen är konstruerad så att vissa ämnen tas upp på vissa ställen medan andra ämnen tas upp på andra ställen. Samma sak med vitaminer.
Man skiljer på fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. Namnen säger något om hur länge kroppen kan lagra dem. Fettlösliga vitaminer binder sig till fett och tas upp i blodet via tarmen. De lagras i levern så att det finns ett reservlager om det skulle uppstå vitaminbrist. Vitamin A, D, E och K hör till den gruppen.
Vitamin C och B hör till de vattenlösliga vitaminerna som lämnar kroppen genom urinen*. Dessa lagras alltså sämre och måste tillföras kontinuerligt.
Så du kan lugnt ta dina vitamintabletter och vara trygg i att kroppen tar upp dem.
*Undantaget är B12 som kan lagras i levern i mer än fyra år.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den

Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet). Nu arbetar Fredrik med Läkemedelsboken på Läkemedelsverket.
Tidigare har Fredrik arbetat som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; senast tidningarna ILCO-magasinet och OsteoporosNytt. Innan det har han varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.



