Vi hade själva en släng av detta för drygt en vecka sedan. Det är inte roligt.
Det enkla svaret är att det inte finns något naturmedel eller liknande som skyddar er från att bli sjuka i vinterkräksjukan. Det har påståtts att vitpeppar och olika spritsorter kan skydda, men det finns inga vetenskapliga bevis för det.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Det är också den vanligaste typen av magsjuka i Sverige. Men alla smittas inte, runt 20 procent av européerna har ett medfött skydd mot den vanligaste typen av norovirusinfektion, dit vinterkräksjuka räknas.
Det finns mycket ni kan göra för att minska risken. Tvätta alltid händerna noga med flytande tvål och vatten, framför allt innan mat och efter toalettbesök. Det räcker inte att använda handsprit; det påverkar inte viruset som orsakar vinterkräksjuka.
Barn som går på förskola kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått minst två dygn utan att de har kräkts eller har haft diarré. Barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de har blivit friska.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 48 2019.
LÄS MER: Hjälper vitpeppar mot vinterkräksjukan?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.
2 svar
Om ipecacuana hjälper mot vanlig kräksjuka kanske det hjälper mot vinterkräksjukan också? Det finns nog på hälsokost eller apotek. Varför inte prova? Jag fick det som barn, när jag gick i skolan och det verkar som jag blivit immun.
Fast ipecacuana används för att göra kräksirap, som används för att framkalla kräkning. Det kommer inte ha effekt vid vinterkräksjuka enligt min uppfattning.