fötter
Foto: ashokorg0 från Pixabay

981

GUIDE: Så tar du bäst hand om dina fötter

Många människor får olika problem med fötterna. Det är inget konstigt. De kan bli torra, fnasiga, naglarna växer lite konstigt, och med åldern kan det vara vårt att komma ner dit och klippa och fila.

Som tur är finns det mycket du kan göra åt dina torra fötter. På apoteken och i hudvårdsbutiker finns ett stort utbud av produkter och behandlingar beroende på vilka problem du har. Utbudet av behandlingar omfattar nagelsvamp, nageltrång, liktorn och fotvårtor. Det finns en uppsjö av fotfilar och nagelfilar, både manuella och elektriska. Det finns olika medicinska iläggssulor om du behöver det, och ett stort utbud av förebyggande och underhållande krämer och salvor.

Nagelsvamp

Nagelsvamp kan uppstå direkt på nageln, eller genom spridning av obehandlad fotsvamp som ger symtom i form av fjällning, blåsor och klåda på fötter och mellan tårna. Nagelsvamp kan även drabba fingernaglar. Bland simmare, brottare och basketbollspelare är nagelsvamp särskilt vanligt. En anledning till det är att de orsakande svamparna trivs bäst i fuktiga miljöer, till exempel i simhallar, offentliga duschar och omklädningsrum.

Detta kan du göra hemma: Håll en god fothygien. Tvätta fötterna ofta med en neutral tvål och torka fötterna noga, även mellan tårna. Undvik täta och för små skor och byt gärna skor under dagen. Låna inte andras skor, använd badskor vid besök på badhus eller i offentliga duschar, och behandla fotsvamp så fort du märker symtom.

På apoteken finns många produkter, bl a medicinska nagellack, för att behandla nagelsvamp, t ex Nalox, Amorolfin, CuraFoot, Abicin, Nailner, Loceryl, Finail och PediCare.

Nageltrång

Nageltrång uppstår när nageln skär in i huden vid sidan av nageln. Den tå som oftast drabbas är stortån. Nageltrång beror ofta på att du klippt nageln för kort eller snett, att skorna är för trånga eller att du har ett ojämnt tryck på nageln, till exempel en skosöm.

Detta kan du göra hemma: Tvätta såret med tvål och vatten. Sätt en liten bomullstuss eller kompress, eventuellt indränkt i alsolsprit eller klorhexidin, längst ut under nagelkanten. På så sätt lättar du på trycket mellan nageln och huden. Var noga med fothygienen så att du slipper infektion.

På apoteken finns nagelsax, nagelklippare och sårdesinfektion vid nageltrång, t ex Alsolsprit, klorhexidin och Scholl Nageltrångsbehandling.

Liktornar

Förhårdnader och liktornar kan till exempel sitta på eller mellan tårna, eller under foten. Om man har ett lågt eller nedsjunket fotvalv eller om några tår skaver mot varann är risken att få förhårdnader och liktornar lite större.

Detta kan du göra hemma: Försök alltid att hålla huden på de drabbade områdena mjuk och smidig. Tvätta inte huden överdrivet mycket, och smörj in huden med mjukgörande kräm – speciellt när du har tvättat dig. Använd sköna och rymliga skor som inte klämmer någonstans.

På apoteken finns produkter som Footmender fotkräm, Footner Exfoliating socks, Liktornsplåster, Compeed (liktornsborttagning samt plåster), Scholl Active Repair,

Fotvårtor

Vårtor orsakas av olika typer av virus. Du kan bli smittad vid direkt hudkontakt, men även vid indirekt kontakt, till exempel via golv i omklädningsrum eller gemensamma handdukar. Vårtor förekommer främst hos barn i skolåldern och kan sitta var som helst på foten.

Detta kan du göra för att förebygga vårtor: Undvik att gå barfota i offentliga utrymmen som sporthallar, simhallar och liknande. Använd gärna badskor eller badtofflor i simhallar och omklädningsrum. Använd gymnastikskor när du tränar

På apoteken finns olika typer av vårtmedel och fotfilar som är enklaste och bästa sättet att behandla fotvårtor. Exempel på vårtmedel som finns på apoteken är Wortie, Vårtfri, Trans-Ver-Sal, Verruxin, Wartner Hand & Fot och Scholl Vårtbehandling.

Fotfilar, nagelfilar och fotbad

Genom att fila och smörja dina fötter regelbundet så håller du dem lena och förebygger hudsprickor och hård hud. En elektrisk fotfil slipar snabbt bort hård hud och en sandpappersfil jämnar till ytan.

Så här väljer du: Vissa områden på foten är tjocka och envisa hårda medan andra bara har lätt överskott av död hud. Sandpappersfilar och fotfilar med finare slipytor finputsar och jämnar till hudytan. Skrapor och fotfilar med grövre slipytor tar bort skrovlig och torr hud. Scholls elektriska fotfilar har rollerhuvuden som lätt kan bytas beroende på vilken intensitetsnivå och exfolieringsgrad du vill ha. De slipar snabbt bort hård hud och har en säkerhetsfunktion som låser rollerhuvudet om du trycker för hårt.

På apoteken finns Footner Exfoliating Socks, fotfilar av flera olika fabrikat, Scholl Vitaliserande Fotbad, CCS Intensivt Uppmjukande Fotbadsalt och mycket mer.

Medicinska iläggssulor

Våra fötter utsätts för en enorm belastning eftersom vi står och går mer än halva livet. Därför vinner vi på att ta hand om fötterna. Iläggssulor gör dina vanliga skor skönare och motverkar trötta och värkande fötter. Smärta eller ömhet i hälen kan orsakas av hälsporre och för det finns speciella avlastningskilar.

På apoteken finns olika sulor och paket såsom från Heeler, Mabs, PerfectStep, Rehband och Scholl.

Krämer och salvor

Fötterna är nog våra bästa vänner, utan att vi tänker på det. VI använder dem varje dag, sommar som vinter, dag som kväll, i sandaler och i vinterkängor, i sim bassängen och i gympasalen. Och de klagar aldrig. Genom att ta hand om fötterna lite extra, kommer de trivas med dig lite extra och du kan faktiskt undvika många vanliga fotproblem.

Detta kan du göra hemma – 3 steg till mjukare finare fötter:

  • Mjuka upp – bjud dina fötter på ett avslappnande fotbad. Sitt minst 10 minuter så att huden mjukas upp ordentligt och tånaglarna blir enklare att klippa.
  • Fila och exfoliera – fila bort all hård hud. Börja fila när huden fortfarande är lite fuktig och använd gärna en fil med slipkorn – den är snällare mot dina fötter än en metallfil. Genom exfoliering avlägsnar du torr, död hud på hela foten så den vårdande fotkrämen tränger in i huden. Använd gärna en fotskrubb med skrubbkorn eller exfolierande sockor Footner Exfoliating socks.
  • Smörj – smörj in dina fötter med vårdande fotkräm. Massera nedifrån och upp så stimulerar du blodcirkulationen åt rätt håll. Undvik områdena mellan tårna så minskar du risken för fotsvamp.

På apoteken finns CCS Fotvårdssalva, Footmender, Scholl Mjukgörande fotmask, ACO Intensive Foot Cream, Helosan Hudsalva och mycket annat.

Avslutningsvis

Mitt bästa tips är att gå till ett apotek eller en fotvårdsbutik och prata med dem om dina fötter. De kan hjälpa dig på bästa sätt. Det kan också vara skönt att gå till en fotvårdsspecialist och ge dina fötter en riktigt skön behandling.

Källor: Apoteket, Kronans Apotek.

LÄS MER

Vad kan jag göra åt mina stela fötter?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 17 december 2019 @ 08:08

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.