Är det säkert att köpa läkemedel på internet? För många kan det vara en lockande tanke, men jag avråder absolut från det. Du har oftast inte en aning om vad du verkligen köper. Med stor säkerhet är det falska läkemedel som du köper.
Du surfar runt och hittar en apotekssida med bra priser som lovar snabba leveranser. Du beställer, betalar med kreditkortet och några dagar senare kommer ett brunt kuvert med handskriven adress i brevlådan. När du öppnar det ligger några lösa tablettkartor i kuvertet – inget annat. Nu borde varningsklockorna ringa i ditt huvud. För de där tabletterna bör du absolut inte stoppa i dig.
En stor majoritet av alla webbsidor på internet som säljer läkemedel är olagliga. Minst 50 procent av läkemedlen som säljs på dessa sidor är gamla, förstörda, verkningslösa eller rena förfalskningar. 2006 beslagtog tullen vid de europeiska gränskontrollerna 2,5 miljoner förpackningar falska läkemedel. 31 procent av dem kom från Indien, åtta procent kom från Kina och någonstans mellan tio och 35 procent kom från Ryssland.
Falska läkemedel försöker likna originalen
De illegala tillverkarna anstränger sig för att deras falska kopior ska vara lika originalen. Färg, form, prägling och tryck på tabletter och kapslar är ofta mycket bra gjorda. Men analyser av tullens beslag visar att läkemedlen ofta inte innehåller det de ska. För det mesta är det för lite eller ingen aktiv substans alls. Det kan också vara upp till tio gånger så mycket av den aktiva substansen, vilket kan vara direkt livsfarligt. Eller en helt annan aktiv substans eftersom det tillverkas olika läkemedel varje dag i de underjordiska fabrikerna. Där man för övrigt använder gamla cementblandare och stulen gul vägfärg i sin tillverkning i dammiga och smutsiga lokaler.
Ofta är det kriminella ligor som ligger bakom tillverkning och försäljning av falska läkemedel. Förtjänsten är extremt god och risken för upptäckt liten. Skulle de ändå åka fast är straffen låga.
Läkemedelsverket har tagit fram en lista på sju punkter som enkelt hjälper dig att avslöja de oseriösa läkemedelshandlarna och deras falska läkemedel på internet:
- Det saknas kontaktuppgifter, som företagets namn och fullständiga adress, e-postadress och telefonnummer.
- En bild av en läkare i vit rock med stetoskop skapar trovärdighet.
- Doktorn svarar gärna på frågor, ofta till en hög extra kostnad.
- Du kan ställa din egen diagnos genom ett frågeformulär med enkla kryssfrågor.
- Du kan betala med alla de vanliga kontokorten, vilket ger trovärdighet åt sajten.
- Det finns bilder på riktiga läkemedel och förpackningar.
- Citat från nöjda kunder är ett vanligt trick för att invagga dig i falsk trygghet.
Köp dina läkemedel på ett apotek som är godkänt av Läkemedelsverket istället. Då vet du vad du får. Mer info hittar du på Läkemedelsverkets kampanj mot falsk och farlig medicin på nätet.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.