Det kan fungera. Det finns forskning från Lunds universitet som visar att speciella mjölksyrabakterier, som bin har i sin honungsmage, kan ha bakteriedödande egenskaper vilket kan hjälpa till att läka sår.
Det är 13 olika mjölksyrabakterier som finns i honungsmagen, där bina förvarar den insamlade nektarn från blommor som sedan ska bli honung, som är involverade i denna process. Mjölksyrabakterierna tillverkar ämnen som tar död på andra bakterier, som kan skada biet och dess honungsproduktion, och har gjort så i miljontals år.
Även butikshonung kan fungera
Mjölksyrabakterierna dör tyvärr i hanteringen av honungen innan den får säljas. Därför har forskarna testat att tillsätta de 13 mjölksyrabakterierna till vanlig honung och sett positiva effekter på bland annat sårläkning.
Men vanlig butikshonung, utan dessa bakterier, kan också innehålla antibiotikaliknande ämnen, samt andra ämnen med bakteriedödande effekt, till exempel organiska syror och väteperoxid, som kan fungera. Du får prova dig fram och utvärdera.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 38 2017.
LÄS MER: Vilket medel ska jag välja för min Rosacea?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.