Det ska normal gå bra att prova Bitterstern för dina magbesvär.
Det är ett kosttillskott som är baserat på 17 örter som är bittra och aromatiska. Kummin, kvanne och rölleka är örter som har en positiv inverkan på matsmältningen. I Bitterstern finns även fänkål som normaliserar vid gaser och gasbildning. Maskros är en annan ingrediens som kan bidra till en normal mag- och leverfunktion.
Bitterstern är en bredspektrad bittertinktur, med anor från medeltiden; baserat på ett örtrecept av Hildegard von Bingen (1098-1179).
Örterna som ingår i Bitterstern är Lavendel, Rölleka, Galangarot, Kvanne, Kummin, Baggsöta, Fänkål, Kassiakanel, Maskros, Mejram, Ingefära, Pomerans, Kryddnejlika, Zedoaria, Islandslav, Koriander och Kardemumma.
Bitterstern ska droppas i vatten
Du ska ta 7-20 droppar lite vatten i samband med måltid. Antalet droppar kan ökas efter behov. Det kan även drickas utspätt i vatten mellan måltiderna, upp till 30 droppar i ett glas.
Rekommenderat intag bör inte överskridas. Produkten bör användas med försiktighet av gravida och ammande.
Det bör också gå bra att ta det tillsammans med dina läkemedel. Det finns inga studier som har undersökt kombinationen, men det bör fungera.
Du bör berätta för dina läkare om att du även tar detta kosttillskott, speciellt Waran som kan vara svårt att ställa in rätt dos för.
LÄS MER: 11 besvär – så kan du ta hjälp av naturmedicin
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.