Protonpumpshämmare som Losec och Nexium, som används vid bland annat magsår, misstänks öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom och demens. Forskare vid Karolinska institutet kan visa att läkemedlen effektivt blockerar det enda enzym som tillverkar acetylkolin i kroppen.
Forskare vid Karolinska institutet kan nu visa att protonpumpshämmare som omeprazol (Losec) och esomeprazol (Nexium) mycket effektivt blockerar enzymet kolinacetyltransferas. Enzymet har till uppgift att tillverka signalämnet acetylkolin som behövs för att skicka signaler mellan nervceller. Ett blockerat enzym leder till mindre signalsubstans och sämre funktion i hjärnan.
– Vi har kunnat visa att syrapumpshämmare påverkar syntesen av signalsubstansen acetylkolin som har stor betydelse vid exempelvis Alzheimers sjukdom, säger Taher Darreh-Shori, docent och forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskaper och samhälle, Karolinska institutet.
Alla olika protonpumpshämmare påverkar enzymet, men i olika grad. Substanserna pantoprazol och lansoprazol hämmade enzymet svagast.
Studien är gjord i laboratorium och måste bekräftas på människor för att kunna dra säkra slutsatser.
Källa: Svensk Farmaci
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.