Produkter som kallas CBD-olja, som innehåller cannabidiol (CBD) är läkemedel. Det slår Läkemedelsverket fast efter avslutade tillsynsärenden. Eftersom läkemedelslagstiftningen ställer krav på att läkemedel ska vara godkända eller registrerade, är försäljningen av dessa produkter inte tillåten.
– Produkter som används för att behandla sjukdomsymptom måste vara kontrollerade och godkända. Det handlar helt enkelt om patientsäkerhet, säger Lena Björk, direktör Läkemedelsverket.
Det är tre företag som berörs av Läkemedelsverkets beslut; Nordic Med Can, Curious Oak och Nirvara. Bolagen har möjlighet att överklaga Läkemedelsverket beslut till förvaltningsrätten i Uppsala.
Besluten omfattar bland annat oljor, kapslar och inhalationslösningar innehållande cannabidiol (CBD). Cannabidiol används för behandling av olika sjukdomar, och produkterna (bl a CBD-olja) har också sålts i detta syfte.
Läkemedelslagstiftningen ställer krav på att läkemedel ska vara godkända eller registrerade. Dessa produkter är inte godkända och därför är försäljningen inte tillåten. Företag som vill utveckla läkemedel baserade på cannabidiol kan göra det inom ramen för läkemedelslagstiftningen.
Läkemedelsverket uppmanar personer som har ett medicinskt behov av och har använt cannabidiol i detta syfte, att kontakta sin läkare för samtal om möjliga behandlingsalternativ.
LÄS MER: Vågar jag blanda CBD-oljan med mina andra mediciner?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.