Nej, det sker ingen motsvarande kontroll för kosttillskott som för läkemedel.
Det var i mitten av december som Läkemedelsverket varnade för att de hade hittat odeklarerade läkemedel i åtta av tio testade kosttillskott för sexlust och potens. Tillverkarna skriver alltså en sak i innehållsförteckningen, men sedan innehåller tillskotten även annat, till exempel läkemedelssubstanser. I det här fallet var det flera substanser som används just för behandling av impotens och sexuell lust.
Det är inte bara olagligt utan det kan dessutom medföra hälsorisker, då dessa substanser kan vara farliga för fel personer. De kan orsaka kraftiga blodtrycksfall hos personer med kärlkramp.
Kosttillskott klassas som livsmedel och det är tillverkarens ansvar att produkterna är säkra att använda och att de uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Men det finns mycket pengar att tjäna på kosttillskott och det är inte första gången som Läkemedelsverket hittar läkemedelssubstanser i kosttillskott.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 28 2020.
LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.