Värmebölja drabbar oss lite då och då under sommaren. Något man inte tänker på kanske är att även våra mediciner och läkemedel kan påverkas av värmen.
Generellt kan sägas att alla läkemedel som är märkta ”Förvaras vid högst 25°C” eller ”Förvaras vid högst 30°C” under en kortare tid kan förvaras i högre temperatur, till exempel i en varm bil.
Några varma sommarveckor brukar inte heller påverka hållbarheten.
I läkemedlets bipacksedel inuti förpackningen hittar du information om hur just ditt läkemedel ska förvaras. Följ dessa instruktioner så långt det går för att optimera effekten av din behandling.
Det som kan hända om läkemedel förvaras på fel sätt är att de mister sin effekt genom att den aktiva substansen bryts ned.
FAKTA
- Konventionella tabletter är generellt hållbara och klarar av både kyla och värme.
- Munsönderfallande tabletter och buckala tabletter, som smälter innanför kinden, är känsliga för fukt och värme och ska förvaras i originalförpackning. Kapslar är generellt mer fuktkänsliga än tabletter.
- Lösningar, såsom orala lösningar eller injektionslösningar, är mest känsliga för värme.
- Suppositorier är känsliga för värme men stelnar och kan användas när temperaturen normaliseras. Salvor är hållbara medan krämer, lotioner och lösningar är känsliga för bakterier och annan mikrobiologisk tillväxt och den kan öka vid högre temperaturer.
- Om man känner sig osäker eller har frågor kan man vända sig till sjukvården, till apoteket eller ringa till Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket som har öppet kl 8-20 alla helgfria vardagar. Telefonnumret är: 0771 – 46 70 10.
Källa: Läkemedelsverket
Mer information hur värmen kan påverka just dina läkemedel får du om du pratar med ditt apotek, eller på Läkemedelsverkets webbplats.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.