Det är en väldigt viktig fråga du ställer eftersom det som händer i Kina och Indien faktiskt påverkar oss här i Sverige, t ex genom utvecklingen och spridningen av antibiotikaresistens.
Det görs faktiskt mycket åt problemet – fast tyvärr är det mest på pappret det händer.
Sverige och många Europeiska länder sköter detta på ett bra sätt, bland annat genom läkemedelsverken och läkemedelsindustrins samarbetsorganisationer. Men det är i länder i Asien det brister, t ex Indien och Kina som du nämner.
Det finns lagar och regelverk att följa, men många länder brister i hur dessa implementeras, följs upp och kontrolleras. En mer eller mindre utbredd korruption bidrar till att det går långsamt att förbättra situationen. Men det pågår ett ständigt arbete inom WHO och olika FN-organisationer för att förbättra situationen. En forskargrupp inom Göteborgs universitet arbetar mycket med dessa frågor.
Här finns en bra text i Läkemedelsboken om läkemedel i miljön.
LÄS MER: Svensk teknik renar avloppsvatten från läkemedel
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.