Vad jag vet finns det inte speciellt mycket studier på proteinpulver och gainers. Jag skulle själv vara ganska skeptisk till att ta sånt. Kontrollen av dessa pulver är obefintlig och hur vet du att det verkligen är det som står på etiketten som också finns i burken?
Vad jag kan hitta verkar inte kroppen påverkas speciellt mycket av att dricka en måltidsmängd protein på några klunkar. Men om du får i dig mer protein än vad kroppen behöver kan det göra att du går upp i vikt. Läs mer om det nedan.
Vad jag känner till ökar inte protein risken för diabetes typ 2, däremot för mycket mat i kombination med för lite fysisk aktivitet och rökning.
Vid hård träning har man ett större behov av protein, omkring 1,5-2,0g/kg/dag i jämförelse med omkring 1 g/kg/dag om man tränar lätt eller inte alls. Även om man tränar mycket klarar man sig bra på att äta en vanlig kost utan proteintillskott om man är noggrann med att äta en varierad och balanserad kost.
Protein vid varje måltid
Vid regelbunden träning är det viktigt att få i sig protein till varje måltid. Det är inte nödvändigt att äta överdrivet mycket protein flera gånger per dag för att kunna prestera och i många fall kan det rent av vara bortkastade pengar.
Om du tränar för att bygga muskler är det viktigare att få i sig tillräckligt med kalorier än att äta mycket protein. Tidpunkten när du får i dig protein kan ha betydelse, det ger t ex bättre effekt att få i sig ca 10 gr protein direkt efter träningen än flera timmar senare, för att påskynda återhämtning och minska muskelnedbrytningen. Hur du får i dig det är av mindre betydelse.
Om du äter bra och varierat räcker det oftast, men om du slarvar med det kan ett tillskott vara fördelaktigt. kom ihåg att protein är en energikälla som liksom fett och kolhydrater gör att du går upp i vikt om du äter för mycket av det. Har man även problem med njurar eller lever bör man vara försiktig med ett högt proteinintag eftersom det belastar dessa organ mer.
LÄS MER: Kan jag efter träningen ta kreatin med mina läkemedel?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; i dagsläget ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.