En farmaceut är samhällets läkemedelsexpert. Det finns två olika sorteras farmaceuter:
- Apotekare
- Receptarier
Skillnaden mellan dessa är att apotekare läser fem år på universitet, medan receptarier läser tre år. Samma ämnen men olika mycket.
Fackförbundet Sveriges Farmaceuter har tagit fram en film som förklarar vad fyra apotekare gör, som på ett bra sätt beskriver vad man kan arbeta med som apotekare. Så här beskrivs filmen av förbundet:
Ett av Sveriges Farmaceuters uppdrag är att säkerställa att arbetsgivare, beslutsfattare, politiker och allmänhet känner till våra medlemmars kompetens så att den utnyttjas till fullo på arbetsmarknaden. Ett optimalt användande av apotekares och receptariers kompetens är samhällsekonomiskt viktigt och kommer patienter till gagn.
Vi har som ett led i detta arbete, tagit fram en film. Filmen skildrar fyra farmaceuter inom olika områden vars kunskap på olika sätt bidrar till bättre hälsa för människor.
Farmaceuter kan arbeta överallt i samhället där läkemedel tillverkas, finns och används. Till exempel inom forskning, sjukvård, industrin, försvaret, staten, myndigheter, organisationer och kommuner. Farmaceuter expedierar läkemedel och ser till att dessa används på bästa möjliga sätt.
Det finns också en eftergymnasial utbildning till apotekstekniker inom Yrkeshögskolan.
LÄS MER: Kan jag lämna tillbaka läkemedel och återfå pengarna?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.