Det rapporterades fler biverkningar till Läkemedelsverket 2016 jämfört med 2015. De vanligaste biverkningsrapporterna gällde blodförtunnande läkemedel (warfarin, apixaban och rivaroxaban) och avser till stor del blödningar. Därefter kom paracetamol där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var intoxikation/förgiftning.
– Det är positivt att vi ser att misstänkta biverkningar rapporteras till Läkemedelsverket för utredning i ökande grad. Samtidigt vet vi att det finns en stor underrapportering. Det är särskilt viktigt att rapportera in allvarliga eller okända misstänkta biverkningar, säger Kerstin Jansson, enhetschef på Läkemedelsverket.
Under 2016 tog Läkemedelsverket emot 8 465 biverkningsrapporter. Av dessa kom 75 procent från den svenska hälso- och sjukvården och resterande från patienter/konsumenter.
De läkemedelssubstanser som förekom i flest antal biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården under 2016 var warfarin, apixaban och rivaroxaban och avser till stor del blödningar. Därefter kommer paracetamol där den mest rapporterade allvarliga biverkningen var intoxikation/förgiftning.
Hjälp Läkemedelsverket – rapportera misstänkta biverkningsfall:
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.