22 maj 2024
tabletten

265

Finns det spår av tabletten i lägenheten?

Jag är 23 år och för ca 1 år sedan avslutade en behandling med finasterid (Propecia) som jag tog 4,5 månader för håravfall. Anledningen till att jag slutade var att jag fick mindre biverkningar och blev för avskräckt. Har hört om män som blivit permanent impotenta av tabletten) samt att jag inte längre bryr mig om håret.

Jag tog en halv tablett á 1 mg per dag vilket innebar att jag var tvungen att dela tabletterna i två. Det jag nu oroar mig för är ifall det skulle finnas spår från tabletten i form utav pulver eller dylikt ifrån tablettdelningen och att detta nu skulle cirkulera runt i min lilla lägenhet eller ha fäst sig på mina ägodelar i lägenheten. I bipacksedeln står det att finasterid kan absorberas via huden vilket gör mig orolig då jag då jag verkligen inte vill ha fått i mig något spår utav medicinen. Är lite slarvig med att städa vilket gör att jag tror att risken för att det skulle finnas spår av medicinen i min lägenhet är större.

Vet att denna oro kanske låter lite långsökt men vill ändå höra vad en expert har att säga om detta. Just nu känns det nästan som att jag vill sanera hela lägenheten…

Har dock inte märkt några biverkningar eller problem sedan jag slutade med medicinen.

AJ

Det står “på grund av möjlig absorption” i FASS.

Mängden substans som finns i en tablett är liten. Det mesta som finns i tabletten är olika hjälpmedel för att det överhuvudtaget ska gå att göra en tablett. Det lilla som skulle kunna frisättas när du delar tabletten kommer att brytas ner i rummet pga temperatur och luftfuktighet. I Kroppen är halveringstiden ca 10 timmar. Efter 10 timmar finns halva mängden kvar. Efter ytterligare tio timmar är det 25 %, efter ytterligare tio timmar 12,5 % etc tills inget finns kvar. Det hände även utanför kroppen, men går inte lika snabbt.

Inga spår av tabletten

Eftersom det har gått ett år sedan du slutade, och jag tror (hoppas…) att du i varje fall har städat något sedan dess, tror jag att det är minimala mikroskopiska nivåer som kanske skulle kunna finnas kvar.

Det är min bedömning att du kan vara helt lugn.

LÄS MER: Var tredje person känner oro för att ta medicin

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 21 november 2017 @ 08:51

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.