25 juni 2024
Imovane och Stilnoct
Imovane och Stilnoct kan ge biverkningar hos personer som inte kan bryta ned medicinen som vanligt. Foto: pvproductions - www.freepik.com

570

Kan sömnmedicin som Imovane och Stilnoct ge biverkningar?

Kan sömnmedicin som till exempel Imovane och Stilnoct ge biverkningar om man man inte kan bryta ner medicinen som genomsnittet?

Det gäller en närstående som har varit felmedicinerad med olika antidepressiva preparat. Genanalys har visat på nedsättning av ett centralt enzym. Vid utsättning av medicin så minskade behovet av oxazepam linjärt med minskningen av medicinen och upphörde. När sömnmedicinen sedan fasades ut så blev det mesta “bra”. Mycket tyder på att sömnmedicinen också har genererat biverkningar.

Båda nämnda sömnmediciner bryts ner av samma enzym. Givet att det finns en genetisk variation, kan en normaldos ha varit för hög och gett bieffekter?

Personen i fråga medicinerar med Mirtazapin, oxazepam, Imovane och Stilnoct.

 

Karin M

Utan att veta fler detaljer än det du beskriver så är svaret ja. Imovane och Stilnoct kan ge biverkningar hos personer som inte kan bryta ned medicinen på ett normalt sätt. Det innebär att en normaldos kan vara för hög om till exempel nedbrytande enzym saknas.

Om medicinen av någon anledning inte bryts ned som normalt tar det längre tid för kroppen att bryta ned och göra sig av med medicinen. Därför blir den verksamma dosen som kommer ut i blodet för hög under för lång tid, vilket kan orsaka biverkningar.

Eftersom jag inte känner till alla detaljer om personen går det inte att säga att det är så med hundra procents säkerhet, men det kan absolut vara så.

Det ska också sägas att det allt som oftast finns backupsystem i kroppen. Om ett enzym saknas eller inte fungerar som det ska, finns det andra system/enzymer som kan ta över den uppgiften, även om det inte alltid går lika bra eller lika snabbt.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.