Diuretika är en väldigt vanlig medicin som används för att behandla flera olika sjukdomar.
Diuretika är vanligt vid ffa högt blodtryck, hjärtsvikt och ödem (svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna). Det fungerar genom att stimulera kroppen att göra sig av med överflödig vätska, som du kissar ut. På det viset blir motståndet för hjärtat mindre, och hjärtat orkar pumpa bättre och blodtrycket sänks.
Ett annat namn för diuretika är vattendrivande, vätskedrivande eller urindrivande.
Det som händer mer konkret i kroppen när du tar diuretika är att då ökar njurens vatten- och natriumutsöndring. Det finns tre olika typer som används på olika sätt:
- Tiaziddiuretika är de som används mest frekvent. Dessa preparat förskrivs ofta till patienter med högt blodtryck. Tiazider minskar inte bara vätskenivåerna i kroppen, utan kan även slappna av blodkärlen. Exempel på substanser är hydroklortiazid, bendroflumetiazid och metolazon.
- Loopdiuretika är kraftigt urindrivande medel som främst används för att behandla hjärtsvikt. Substanser är t ex furosemid, bumetanid och torasemid.
- Kaliumsparande diuretika minskar vätskenivåerna i kroppen, men utan att minska kaliumnivån. Tiaziddiuretika och loopdiuretika medför en förlust av kalium, vilket kan leda till olika sjukdomstillstånd. Kaliumsparande diuretika förskrivs till personer med en risk för låga kaliumnivåer. Exempel på substanser är spironolakton, eplerenon och amilorid.
Källa: Kardiologi.se.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.